Sångerska i nya vatten

Mitt i Nacka 101123

Av: MARTHA LEFVERT

Helen Sjöholm ger ut soloskiva ­ och utvecklas som skådespelerska. Hon ger ut sin första soloskiva på åtta år, spelar i Aniara på Stockholms stadsteater och har en stor roll i filmen ”Simon och ekarna”. 2010 har varit späckat för Helen Sjöholm.

Det är en råkall höstdag. Helen Sjöholm gnuggar händerna för att få upp värmen och beställer en värmande soppa i Dieselverkstadens kafé. Det är lunchdags så hon passar på att äta under intervjun. Sedan ska hon hem till 3-årige sonen Ruben. Eftermiddagen vill hon tillbringa med honom hemma i Sickla, för klockan 18 ska hon stå på stora scenen vid Stockholms stadsteater. ­
– Jag missar många nattningar eftersom jag ofta har föreställningar. Men å andra sidan har vi aldrig stressiga morgnar och jag har mer tid med mitt barn under dagen än de flesta andra föräldrar har, säger hon och slår sig ner i ett lugnt hörn av kaféet.

På Stadsteatern spelar Helen Sjöholm poetissan i ”Aniara”, en dramatisering av Harry Martinssons diktsvit om en rymdfarkost ur kurs. Det är en ovanlig roll för henne. Hon är van vid att ha den bärande huvudrollen och vid att sjunga fram sin karaktär. I ”Aniara” gör hon visserligen några solonummer ­ men framför allt är hon en del av ett skådespelarkollektiv.
-­ Det är nytt för mig och väldigt spännande. Och svårt ­- jag är otroligt sökande som skådespelare eftersom jag inte har så mycket erfarenhet. Den osäkerheten ger mig panik men den alstrar också kreativitet. Jag drömmer om att få fortsätta så ­- att få gå mer på djupet med mina karaktärer än vad som är möjligt i många musikteaterföreställningar, säger Helen Sjöholm.  Det är en dröm hon redan börjat förverkliga. I våras spelade hon in ”Simon och ekarna”, efter Marianne Fredrikssons succéroman. Hon blev uppringd av en rollsättare, provfilmade -­ och fick rollen som Simons mamma. En ”jätteutmaning” kallar hon det. Hon har visserligen varit med i två filmer tidigare, men då har musiken varit viktig. I ”Simon och ekarna” har hon en renodlad talroll. ­
– De tyckte att jag stämde överens med rollen och det är klart att jag inte kunde säga nej, trots att jag hade mycket att göra. Inspelningen pågick från februari till juni. Det svåra var de tre veckor vi var i Tyskland. Det var jobbigt att vara borta från Ruben så länge, säger Helen Sjöholm.

Filmpremiären våren 2011 känns just nu avlägsen. I stället glädjer hon sig åt att hennes nya cd ”Euforia” har fått fina recensioner. På sin första soloskiva på åtta år sjunger hon låtar av den amerikanske artisten Billy Joel. Han är en gigant i hemlandet, men har aldrig varit särskilt känd i Sverige. Kanske kan Helene Sjöholms snygga, klara tolkningar ändra på det. ­
– Jag hade länge haft lust att göra en egen platta men inte hittad något material jag fallit för. Så lyssnade jag på några låtar som min man David just lagt in i sin ipod. En av dem var ”She’s always a woman”. Gud vad den är bra, tänkte jag, och så började jag lyssna mer på Billy Joel. Han gör starka låtar, som är mångtydiga Helen Sjöholm tolkar Billy Joels musik på den nya skivan. utan att vara krångliga, och det gillar jag. Hans låtar passar mina stämband, säger hon med eftertryck.


KARRIÄR MED MÅNGA TOPPAR
Namn: Helen Sjöholm.
Ålder: 40 år.
Bor: I hus i Sickla med maken David och sonen Ruben.
Yrke: Sångerska, artist, skådespelare.
Aktuell: Med cd-skivan ”Euforia” (Sonet/Universal). Medverkar i filmen ”Simon och ekarna” (i regi av Lisa Ohlin) med premiär i vår. Spelar i ”Aniara” på Stockholms stadsteater.
Karriären i urval: Slog igenom stort i Benny Anderssons och Björn Ulvaeus musikal ”Kristina från Duvemåla”, 1995­ 1999. Filmdebuterade 1999 i Richard Hoberts ”Där regnbågen slutar”. Fick Guldmasken 2002 för huvudrollen i den svenska versionen av musikalen ”Chess”. Spelade Gabriella i Kay Pollacks film ”Så som i himmelen” (2004). Fick Guldmasken 2009 för huvudrollen i ”My fair lady, i regi av Tomas Alfredson. I september 2009 sjöng hon konsertversionen av ”Kristina från Duvemåla” i Carnegie Hall i New York, och våren 2010 i Royal Albert Hall i London.
Värt att veta: Helen Sjöholm låg på Svensktoppen i 278 veckor 2004­2009 med ”Du är min man”, av Benny Andersson. Sedan 2001 är hon med i Benny Anderssons Orkester (BAO).


Tillbaka

1 thoughts on “Sångerska i nya vatten”

  1. Helen Sjöholm är en helt underbar kvinna med en fantastisk röst
    när hon sjungertillsammans med Malena Erman om klockan den är så vacker och berör mej hälsningar kalle-6@hotmail.com

Kommentarer inaktiverade.