Kristina från Duvemåla

Kristina i gungan. Foto och © Martin Skoog

Foto och © Martin Skoog

Åren 1995 – 1999 spelade Helen rollen som Kristina i Björn & Bennys stora musikal Kristina från Duvemåla, i regi Lars av Rudolfsson. Premiären var den 7 oktober 1995 vid Malmö Musikteater.

Rollen som Karl-Oskar spelades av Anders Ekborg, Robert spelades av Peter Jöback, Ulrika av Åsa Bergh och Fina-Kajsa av Marianne Mörck. Alla blev oerhört uppskattade för sina rolltolkningar och Helens dramatiska gudsuppgörelse Du Måste Finnas har berört många, både i Sverige och utomlands.

Denna musikal med sin vackra och vemodiga musik spelade sammanlagt 671 föreställningar i Malmö, Göteborg och Stockholm inför 1 000 917 besökare!

Recensioner

”Kristina från Duvemåla är en stor föreställning. Och ett genombrott för Helen Sjöholm, skönsjungande Kristina”, skrev Aftonbladet, och fortsatte: ”Benny Andersson och Björn Ulvaeus visar upp nya sidor. Musikaliskt, javisst, men också i orden. Vem hade trott att de skulle göra upp med Gud? Gudstron får sitt i en magnifik ballad som heter Du måste finnas. Helen Sjöholm sjunger den magnifikt desperat, om en tro trots allt. Det är Kristina långt från hemlandet, efter barn som dött, missfall, sjukdom, isolering. Ska hon våga lägga sitt öde i Guds händer en sista gång?”

”Helen Sjöholm kreerar titelrollen med alldeles klar men ändå känslig sopran”, skrev SvD:s Carl-Gunnar Åhlén.

”I ett kvinnoporträtt som måste vara det mest omfångsrika inom svensk musikteater låter Helen Sjöholm hela sitt väsen brisera”, berömde DN.

Kristina. Foto och © Martin Skoog

Foto och © Martin Skoog

Expressen ansåg att Kristina var ”en veritabel dynamo, explosiv som ett amerikanskt ånglok och glödgad som en präriens drottning”. Enligt Sydvenskan var Helen ”en fantastisk Kristina” och Danska Berlingske Tidene utropade succé!
”En ljuvlig stämma och en dramatisk udd i spelet. Varje gång hon tar ton uppstår en vokal skönhetsupplevelse,” skrev Tony Kaplan i Arbetet. Olle Berggren var också begeistrad; ”Hennes röst
är lika kristallklar som bäcken hemma i Duvemåla”.

GP:s recensent Magnus Haglund ansåg att sånginsatserna överlag var imponerande och att uppsättningens stjärna var Helen Sjöholm i rollen som Kristina. ”Hon får melodierna att blomma, svävar ut i musikens  egen rymd och sjunger med intensitet utan att låta det minsta ansträngd”, skrev han, och fortsatte: Det stora ögonblicket är uppgörelsen med Gud i slutet av andra akten; Du måste finnas. Här släpps krafterna lösa, oron och förtrollningen, tvivlet och begäret: ”Tanken är svindlande framför mig gapar en avgrund, hela mitt väsen gör uppror och vill säga nej, frågan är väckt och nu darrar min själ inför svaret, att Du inte finns till, fast jag trodde på Dig”.

Hösten 1996 reste solisterna till Minnesota i USA där de gav ett antal konserter. De gjorde även en konsertturné i åtta svenska städer sommaren 2001, med start i Växjö den 6 juni. Dessa konserter var utsålda till sista plats.

CD-skivan som gavs ut i oktober 1996 blev Grammisbelönad och Du måste finnas, Hemma, Vildgräs och Präriens Drottning släpptes som singlar. Tore Ljungberg skrev i sin recension: ”Helen Sjöholm är en stor begåvning och ett fynd som Kristina. Hon har stor röst med brett register och är mycket trovärdig i sin roll. Hennes tolkning av Du måste finnas (då Kristina i slutet av sista akten tvivlar på Gud) är ett mästerverk – en rysare. Min astrakan är en annan höjdpunkt”.

Två dokumentärprogram för TV gjordes; ett om konsertresan till Minnesota (1996) samt Långt bort och längesen; ett program om repetitionerna och arbetet bakom uppsättningen (1997).

Den 23-24 september 2009 gavs en konsertversion av Kristina från Duvemåla i Carnegie Hall, New York. Texterna var nu översatta till engelska och gick under namnet Kristina. Helen medverkade som enda svenska artist och sjöng sin titelroll. Russell Watson sjöng Karl-Oskars sånger medan Kevin Odekirk gestaltade Robert och Louise Pitre Ulrika. ”Helen, du är världsklass – New York-publiken stod upp och jublade” – Jens Peterson, Aftonbladet.

Den 14 april 2010 blev det ytterligare en Kristinakonsert, med samma rollbesättning. Denna gång i Royal Albert Hall i London. Den 12 april gavs konserten i Carnegie Hall ut på CD.

Karl-Oskar och Kristina. Foto och © Martin Skoog

Foto och © Martin Skoog