Biografi 2006 – 2010

Foto och © Caroline Roosmark

Foto och © Caroline Roosmark

Våren 2006 spelade BAO i svenskbygderna i USA. I maj släpptes live-CD:n BAO på turné, inspelad i Örebro och Leksand under turnén året innan. En releasespelning hölls på Rival den
15 maj.

Under sommaren blev det ännu en kort turné med Martin och Jojje, och den 11 augusti var Helen en av sommarvärdarna i Sveriges Radio P1, innan hon tillsammans med Myrra Malmberg och pianisten Peter Nordahl i mitten av oktober hade premiär på sin gemensamma turné Bit för bit, som genomfördes i Riksteaterns regi. Föreställningen hade de spelat för allra första gången 2003, tillsammans med Malmö operaorkester på Malmö Musikteater. I december bjöd Helen och Fredrik Lycke på ett antal utsålda julkonserter tillsammans med Maria Magdalena Motettkör och fem musiker under ledning av Martin Östergren.

2006 gav Helen röst åt Maggie i den animerade filmen om Nicke Nyfiken, och 2007 kunde vi höra henne i danska adventskalendern Jesus & Josefine, som då gavs ut i svensk tappning.

Bit för bit avslutades i början av mars 2007. Därefter gästspelade Helen på nytt på Stockholms Stadsteater, där hon tillsammans med Martin Östergren m.fl. bjöd på varietén ”I stunden…” på Klara Soppteater.

Sommaren 2007 fick Helen och maken David sonen Ruben, och med undantag för två spelningar med BAO under hösten, i Globen och Scandinavium, var Helen mammaledig fram till april 2008, då ”I stunden…” på Klara Soppteater återupptogs.

Hösten 2008 axlade hon rollen som Eliza Doolittle i My Fair Lady på Oscarsteatern i Stockholm, med premiär den 12 september. Föreställningen spelades till den 19 december 2009. Rollen som Eliza gav henne karriärens andra Guldmask. Motiveringen löd: ”Varje melodi sjunger hon med övertygelse och musikalitet, varje stavelse hörs. Hon skapar ett innerligt porträtt av en av de mest kända musikalrollerna genom tiderna”.

Under våren tilldelades Helen även Lunds Studentsångförenings solistpris med motiveringen: ”…som tack vare den personliga värmen och konstnärliga insikten i sitt brett uppskattade artisteri vunnit allas hjärtan”.
2008 kunde vi även höra henne i de animerade filmerna Disco-daggarna, där hon gav röst åt daggmasken Doris, och året därpå gjorde hon åter Maggies röst i Nicke Nyfiken 2: Apa på rymmen!

Story of a Heart2009 blev ett mycket framgångsrikt år för Helen, med internationell prägel. Den 24 juni släpptes CD:n Story Of A Heart med Benny Andersson Band och vid samma tid påbörjade BAO sin sommarturné. De gav bl.a. en bejublad spelning i Hampstead Heath i London den 4 juli. Den svenska versionen av titelspåret Story Of A Heart; Sommaren du fick, släpptes som singel i början av juni. Helen hann även med några konserter tillsammans med Martin och Jojje senare under sommaren.

Den 23 och 24 september gavs en engelsk konsertversion av Kristina från Duvemåla, nu kallad Kristina At Carnegie Hall i New York. Där deltog Helen som enda svenska artist, och sjöng sin titelroll med stor framgång. Den 14 april 2010 sjöng hon åter en gång rollen som Kristina på engelska, denna gång i Royal Albert Hall i London.

Våren 2010 spelade Helen in filmen Simon och ekarna, som bygger på Marianne Fredrikssons roman. Där spelade hon Simons mamma Karin. För regin stod Lisa Ohlin.
Helen medverkade även i flera konserter tillägnade Stephen Sondheim som fyllde 80 år.

I månadsskiftet maj-juni deltog hon i En Touch av Taube på GöteborgsOperan och den 18 juni framträdde hon under riksdagens festföreställning i Konserthuset i Stockholm, inför kronprinsessbröllopet.

Under hösten, då Stockholms Stadsteater firade 50-årsjubileum, medverkade Helen i föreställningen Aniara i regi av Lars Rudolfsson, där hon spelade rollen som den blinda Poetissan.

Den 17 november släppte hon sitt andra soloalbum; Euforia – Helen Sjöholm sjunger Billy Joel.

”Ett lustfyllt urval som lyhört tolkats av Tomas Andersson Wij… Intressant handplockade rariteter, men också övertygande versioner av evigt gröna Piano man (Barpianisten) och She’s always a woman (Kvinnan för dig)”, skrev Jens Peterson i Aftonbladet.

”Hennes tolkningar överträffar i flera fall originalen, hon har som bekant en unik begåvning att få vartenda ord att kännas trovärdigt”, ansåg tidningen Corren.

”Det är svårt att inte bländas av Helen Sjöholms klockrena röst och briljanta vokalteknik”, tyckte Ralph Bretzer i Norra Skåne.

”Helen Sjöholms underbara röst och hennes suveräna känsla för drama lyfter hennes tolkning av Billy Joels låtar till fina höjder”, skrev en överraskad Björn Stenberg i Uppsala Nya Tidning.

I slutet av året vann Helen Expressens musikpris Spelmannen 2010.

Inspelning av soloalbumet Euforia. Pressbild.