Bullets Over Broadway

Foto & © Mattias Edwall

Foto & © Mattias Edwall

Mellan den 12 september 2016 och den 8 april 2017 spelades Bullets Over Broadway på Göta Lejon i Stockholm, med Helen i rollen som den avdankade skådespelerskan Helen Sinclair.

Musikalen baserades på Woody Allens och Douglas McGraths film med samma namn från 1994. För regin stod Emma Bucht, koreografi Denise Holland Bethke och steppkoreografi David Dalmo.

Foto & © Mattias Edwall

Foto & © Mattias Edwall

Föreställningen utspelar sig i slutet av 1920-talet där den unga manusförfattaren David Shane (Linus Wahlgren) just anlänt till Broadway tillsammans med sin flickvän Ellen (Lisa Stadell). David får möjlighet att sätta upp sin senaste pjäs tack vare finansiering av den mäktiga gangstern Nick Valenti (Johan Rabaeus) som ser detta som ett tillfälle att göra sin flickvän Olive Neal (Shima Niavarani) till stjärna på Broadway. Dock är hon både krävande och mindre begåvad och ställer till alla möjliga problem för bl. a producenten Julian Marx (Per Svensson).

Valenti anställer en livvakt för att skydda ”sitt intresse”, Cheech (Johan Rheborg), som visar sig vara ett geni som kommer med strålande idéer när det gäller manuset. Lagom till premiären finner sig David Shayne intrasslad i diverse komplikationer, inklusive lögner om att Cheechs briljanta idéer är hans egna samt en affär med föreställningens förföriska och något överförfriskade huvudrollsinnehavare Helen Sinclair.

Våren 2017 ersatte Rennie Mirro Linus Wahlgren i rollen som manusförfattaren David Shane.

Recensioner

”Helen Sjöholm är också utomordentligt kul som överspelande skådespelare av den gamla stammen som talar med stora bokstäver och bär känslorna utanpå. Hon har även några starka sånger”.
Jens Peterson, Aftonbladet

”Helen Sjöholm gör den lätt bedagade divan Helen Sinclair. Hon sjunger gudomligt, men släpper inte rollen en sekund – och använder hela spännvidden från rå rökighet och spritimpregnerade stämband till vemodig lyster och lysande stjärnglans. Och med en självbild av sensuell tragedienn med komplext själsliv, där hennes passionerat skälvande konsonanter toppas med ett stänk bitter nostalgi. Det är både utstuderat roligt och briljant”.
Karin Helander, SvD

”Helen Sjöholm levererar storsång hos en diva med ett gigantiskt ego”.
Per Feltzin, P1 Kultur/Kulturnytt

Foto & © Mattias Edwall

Foto & © Mattias Edwall