Biografi 2011 – 2015

Foto och © Peter Cederling

Foto och © Peter Cederling

Med start den 29 januari 2011 gav sig Helen ut på turné med materialet från sitt senaste album; Euforia – Helen Sjöholm sjunger Billy Joel. Euforiaturnén avslutades i Luleå den 14 april. Även sommaren gick i turnerandets tecken, då tillsammans med med Benny Anderssons Orkester. BAO kom ut med en ny skiva den 15 juni; O klang och jubeltid. Singeln Kära syster, med Helen som solist, släpptes i mitten av maj. I december släpptes även Allt syns när man är naken som singel.

Den 9 december hade filmen Simon och ekarna premiär. Trots blandade omdömen om själva filmen fick Helen genomgående lysande recensioner:

”Filmens absoluta stjärna. Vi är så inställda på att höra henne sjunga att vi lätt glömmer hennes kapacitet som skådespelerska. Här tar hon inte en seriös ton men uttrycker alla nyanser i mamma Karins godhjärtade karaktär”.
Bernt Eklund, Expressen

”Helen Sjöholm gör rollen som Simons mamma Karin och hennes kärlek till sin son känns långt ut i biosalongen. Det gör även smärtan, när allt blir fel och hon inte kan nå fram…”
Åsa Mwansa, Skövde Nyheter

”Helen Sjöholms lysande modersgestalt kastar sitt varma ljus över kommande generationer”.
Diana Holmberg, Helsingborgs Dagblad

”Helen Sjöholm glänser som skådespelare… Helen Sjöholm som Simons mamma gör ännu ett av sina gripande och starka porträtt av plågade kvinnor”.
Björn G Stenberg, Uppsala Nya Tidning

”…sångerskan Helen Sjöholm, ofattbart fenomenal som titelpersonen Simons mor”.
Rolf Nilsén, Norrbottens-Kuriren

”Sjöholm briljerar. Bäst på scenen är Helen Sjöholm som skapar en stor bitter nöd i all enkelhet…”
Torsten Braf, Katrineholms-Kuriren

”Sjöholm, Gödicke och Leifers är makalöst bra som föräldrarna”.
Jan-Olov Andersson, Aftonbladet

Och Helen Sjöholm, säger bara Helen Sjöholm, är ju inte bara en sångerska av klass. Hon är en strålande karaktärsskådis också. Fast det såg vi ju redan i ”Så som i himmelen” för sju år sen. Guldbaggar väntar”.
Stefan Andersson, Gefle Dagblad

”Men framför allt är det Helen Sjöholm och Stefan Gödicke som Simons föräldrar, liksom Jan Josef Liefers som Isaks far Ruben som lägger grunden för lysande människoporträtt”.
Åsa Johansson, Dalarnas Tidningar

Helen nominerades till en Guldbagge i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll. Galan, där Helen var närvarande, direktsändes på TV den 23 januari 2012, men hon vann inte.

Under en stor del av 2012 var Helen föräldraledig med tvillingarna Samuel och Johanna, som hon och maken David fick i slutet av december 2011.

I augusti deltog hon i en sommarspelning med BAO på Vaksala Torg i Uppsala. Den 12 oktober tilldelades Helen under högtidliga former ett hedersdoktorat vid Mittuniversitetet, för sina insatser på det kulturella området. I november och december medverkade hon i några olika mindre evenemang, bl.a. Luciamorgon i SVT2 tillsammans med Benny Andersson, där hon framförde nyskrivna Vinterhamn från BAO:s jul-CD Tomten har åkt hem som släppts i november.

En annan CD Helen medverkar på, och som släpptes vid samma tid, är Det kunde lika gärna vara jag – en salig samling sångerskor, en CD utgiven i samarbete med Frälsningsarmén, till förmån för de hemlösa.

Helen fortsatte sin föräldraledighet fram till slutet av april 2013, med undantag för då Sundsvalls Orkesterförening firade 100-årsjubileum i februari och hon var gästartist tillsammans med Anna Stadling. Under sena våren blev det konserter i olika konstellationer och på olika platser i landet, bl.a. med Magnus Carlsson och Gävle symfoniorkester i nyskrivna arrangemang till 70- och 80-talslåtar.

Sommaren inleddes med traditionella konserter, totalt sju stycken, tillsammans med Martin och Jojje, och kort därefter tog årets BAO-turné vid. Åtta konserter från Helsingborg i söder till Piteå i norr, och recensenterna var lyriska.

Aftonbladets Jens Peterson skriver ”Helen Sjöholm är fantastiskt bra och får den evigt gröna listettan att låta ny. Hon är suverän i allt på premiären.”

”Helen Sjöholm är ett unikum och hon sjunger låtarna som ingen annan skulle kunna”, berömmer Tommy Granlund i Östran/Nyheterna efter Kalmarkonserten.

I slutet av september gästade Helen Peter Jöbacks turné I Love Musicals – The Broadway Edition vid de båda inledande konserterna i Örnsköldsvik och Luleå. Därefter vidtog hennes egen höstturné under oktober månad, då hon tillsammans med Martin Östergren, Jojje Wadenius, Ulric Johansson och Tomas Bergquist bjöd på sammanlagt tolv konserter med blandat program runt om i Sverige. Under november och december medverkade Helen i företagsevenemanget Stjärnklart.

Våren 2014 följde en fortsättning på höstens turné, med delvis förnyat program. Helen medverkade även i Höjdarlunch på Katalin i Uppsala i april, tillsammans med bl.a. Jacke Sjödin. I maj sjöng hon tillsammans med körer i Sundsvall, Karlstad och Luleå, innan repetitionerna inför höstens musikalpremiär tog vid. I Jonas Gardells nyskrivna musikal Livet är en schlager spelade hon rollen som 4-barnsmamman Mona, som hade premiär på Cirkus i Stockholm den 11 september. Musiken skrevs av Fredrik Kempe och övriga bärande roller spelades av Peter Jöback, Johan Glans, Jonas Helgesson, Måns Möller, Katarina Ewerlöf, My Holmsten och Frida Westerdahl. Musikalen spelades till slutet av maj året därpå.

I slutet av 2014 utsågs Helen till ambassadör för Vi-skogen och medverkade i maj 2015 i konserten Pengarna åt skogen i organisationens regi. Under sommaren begav hon sig ut på turnén Musik i sommarkväll tillsammans med Martin Östergren, Jojje Wadenius, Ulric Johansson och Tomas Bergquist. Därutöver gav hon bl.a. tre konserter tillsammans med Sjöbackakören i Skillinge och var solist vid DN-konserten Filharmonikerna i det gröna vid Sjöhistoriska Muséet.

Under hösten turnerade hon tillsammans med Peter Jöback i I Love Musicals, som besökte 10 stora arenor runtom i Sverige, samt i Oslo och Helsingfors. I slutet av året gav hon, tillsammans med Anders Widmark, turnén Midvinter och hann även medverka i Malmö Brandkårs Orkesters julgala.

Midvinter

Foto och © Anna-Lena Ahlström