My Fair Lady

Foto och © Mats Bäcker

Foto och © Mats Bäcker

Den 12 september 2008 axlade Helen manteln som Eliza Doolittle i Broadwaysuccén My Fair Lady på Oscarsteatern i Stockholm. Som sina motspelare hade hon Tommy Körberg som Henry Higgins, Michael Segerström som Hugh Pickering, Jan Malmsjö som Alfred P Doolittle och Christopher Wollter som Freddy Eynsford-Hill. För regin svarade Tomas Alfredson. Föreställningen spelades till den 19 december 2009.

Recensioner

Foto och © Mats Bäcker

Foto och © Mats Bäcker

Jens Peterson i Aftonbladet sparade inte på lovorden: ”Världsklass. Helen Sjöholm är fantastisk som Eliza i en My fair lady som gör nästan allting rätt. En underbar musikalkväll med många utropstecken… Hur bra är Helen Sjöholm? Hon har sådan intensitet och närvaro att när hennes Eliza äntligen får ordning på vokalerna i Den spanska räven rev en annan räv blev jag genuint lycklig över att hon klarade det. Så mycket drar Helen Sjöholm med åskådaren. Jag kunde dansa så är magisk”.

Anders Björkman i Expressen fortsatte: ” Vilken Eliza, vilken storartad Eliza hon är Helen Sjöholm. Musikalens självklara stjärna, trots att konkurrensen i strålkastarljuset är hård… Men ljuvligast är Helen Sjöholm. Hon sjunger med gyllene röst. Hon har nerv i de dramatiska scenerna. Och hon överraskar stort med sitt komiska utspel, både i replik och kroppsspråk”.

”Helen Sjöholm… är magnifik i sin blandning av det revykrumeluriga och majestätiskt förorättade. Sjöholms fenomenalt raka stämma är det nav som hela föreställningen snurrar kring”, skrev Bo Löfvendahl i SvD.

Helen tilldelades Guldmasken för sin tolkning av Eliza med motiveringen: ”Varje melodi sjunger hon med övertygelse och musikalitet, varje stavelse hörs. Hon skapar ett innerligt porträtt av en av de mest kända musikalroller genom tiderna”.

Foto och © Mats Bäcker

Foto och © Mats Bäcker