Chess

Foto och © Martin Skoog

Foto och © Martin Skoog

Den 23 februari 2002 hade Chess premiär på Cirkus i Stockholm. Den numera klassiska musikalen skrevs ursprungligen av Benny Andersson, Tim Rice och Björn Ulvaeus. Premiären ägde rum 1986 på Prince Edward Theatre i London där den sedan spelades i tre år. Bearbetningen till svenska gjordes av regissören Lars Rudolfsson som också skrev de svenska texterna tillsammans med Björn Ulvaeus och Jan Mark.

Helen spelade rollen som den amerikanske schackspelarens fästmö och sekundant; Florence Vaszi. Övriga solistroller spelades av:

  • Tommy Körberg – Anatolij Sergievskij
  • Anders Ekborg – Freddie Trumper
  • Josefin Nilsson / Helena Jonason – Svetlana Sergievskaja
  • Per Myrberg – Alexander Molokov
  • Rolf Skoglund – domaren Jean

Recensioner

Jens Peterson i Aftonbladet skrev den 24 februari 2002: ”Och när man trott att man sett allt kommer ett underbart nummer där Tommy Körberg och Helen Sjöholm sjunger ljuvliga kärleksduetten Du och jag medan ett par akrobater utför några hisnande nummer i trapets ovanför… Perfekt valda huvudroller. Tommy Körberg från gamla Chess och Anders Ekborg/Helen Sjöholm från Kristina från Duvemåla. Tillsammans ger de tyngd och djup åt föreställningen, och Per Myrberg är mycket bra som den ryske schackledaren”.

Foto och © Martin Skoog

Foto och © Martin Skoog

Anders Björkman fortsatte i Expressen: ”Men framför allt är detta stjärnornas show. Vilken utstrålning de har! Helen Sjöholm låter den enorma rösten välla fram utan sångarmanér, utan synlig ansträngning. Redan i första akten får hon en showstopper med vackra Inte jag (Someone else’s story). Publiken vägrar sluta applådera”.

Och så här skrev Lars Ericson den 25 februari i Sundsvalls Tidning: ”Mer imponerande ändå är hur Helen Sjöholm fullständigt briljerar i varje nummer hon är med i, både i utspel och sång. Hon har tre, fyra ballader som får publiken att applådera så ensemblen måste vänta med fortsättningen, och oavsett vem hon sjunger med (eller mot) så fungerar det utmärkt. Visst var Duvemåla ett genombrott, men den här rollen är tiofalt tyngre att bära och hon klarar det utan minsta tvekan och visar att hon kommer att vara vår stora kvinnliga stjärna i många år framöver”.

Den 28 oktober 2002 fanns Björn & Benny och alla solister utom Tommy Körberg på plats på Åhléns i Stockholm för att signera CD-boxen som kom ut samma dag. Jens Peterson i Aftonbladet ansåg att Helen gjorde en underbar Inte jag. 2003 släpptes Chess på DVD.

För sin roll som Florence vann Helen en Guldmask i mars 2003. Sista Chess spelades den 15 juni 2003 och efter det hade 495 940 personer njutit av föreställningen. Långtgående planer fanns att Chess skulle sättas upp på Malmö Musikteater hösten 2004, men planerna fick tyvärr skrinläggas.

Nyårsdagen 2004 visades Chess på TV, liksom nyårsdagen 2006.

Photo & © Martin Skoog

Foto och © Martin Skoog