En Ny Tid

Nytt album

Under 25 år av framgångar på scen och skiva, samt i TV och i radio, har Helen aldrig gjort ett soloalbum med nyskrivet material. Förrän nu. Den 25 september släpptes albumet En ny tid:

Det har verkligen varit en resa, konstaterar hon.

– Ibland drömmer man om att göra något och när man till slut får det, så funkar det inte, för det känns inte organiskt. Det har blivit en balansgång: att försöka fånga min bredd utan att det blir för spretigt och samtidigt göra en skiva som känns representerar den tid jag lever i. Alla låtar måste inte handla om mig, men jag måste ha en relation till dem. De låtskrivare vars material har kommit med, har visat en stor lyhördhet för det.

Andreas Dahlbäcks produktion är jordig och glittrande, ibland samtidigt. Självklara artist-referenser lyser med sin frånvaro – Helens eget avtryck är så tydligt. Soundmässigt går det att associera till singer-songwriters, vare sig de var verksamma i Kalifornien på 70-talet eller finns i Stockholm i dag, och rötter i den svenska visan. En ny tid är ett mycket personligt album som rymmer specialskrivet och handplockat material. Paulina Palmgren och Jonatan Järpehag har bidragit med flest låtar. Bland övriga låtskrivare märks bland andra Anna Ternheim och Andreas Mattsson. En låttext är baserad på en krönika (!) av Linda Skugge. Under hela processen har Helen tyckt, känt och gallrat.

– En skiva är ett avtryck i tiden och just nu är det de här låtarna som är jag! sammanfattar Helen.

Så blunda med henne. Och dröm om något viktigt.

3 thoughts on “En Ny Tid”

 1. Detta album är en känslomässig fullträff, som jag efterlängtat efter hennes fullträff med ”Billy Joel på svenska”. En favorit är ”I morse när du gick”. Helens klara röst förmedlar en vacker känsla av vemod, som alla som varit med om ett uppbrott kan relatera till.
  När man fått distans till uppbrottet och kommit vidare kan man ofta identifiera sig med ”Samma här”. Man är ensam inuti och är trött på att vara det, men tvekar att våga inleda ett nytt relationsäventyr, kanske av rädsla för att misslyckas återigen. Helen förmedlar med sån precision dessa nyanser med sin underbara röst.

 2. Tjena!

  På denna nyårsdagen 2021.

  Vill bara säga att speciellt din sång: Jag är elden, är så jag måste tyvärr svära, så förbannat underbar!!

  Vem har skrivet text? , musiken?

  Än en gång underbarn, naturligtvis din röst även!

  Vänligen Bruno Öqvist

  1. Roligt att du tycker om den!
   Jonatan Järpehag och Paulina Palmgren har skrivit text & musik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *