2016 – t.v.

Foto och © Thore Rodelius

Foto och © Thore Rodelius

I mars 2016 gav Helen, tillsammans med Magnus Carlson och Radiosymfonikerna, tre konserter i serien Svenska stjärnor på Berwaldhallen i Stockholm.

I juli turnerade hon tillsammans med BAO till åtta platser runt om i landet, efter att BAO tidigare under året släppt albumet Mitt hjärta klappar för dig.

Under hösten spelade hon rollen som Helen Sinclair i Woody Allen-musikalen Bullets over Broadway på Göta Lejon i Stockholm tillsammans med bland andra Johan Rheborg, Johan Rabaeus, Linus Wahlgren och Andreas Nilsson. Spelperioden pågick t.o.m. den 8 april 2017 och Linus Wahlgren ersattes efter årsskiftet av Rennie Mirro.

Under sommaren och hösten 2017 gjorde Helen ett flertal konsertframträdanden; hon medverkade i I Love Musicals Allstars på Ullevi i Göteborg tillsammans med Peter Jöback och Tommy Körberg, gav tre konserter i Dalhalla samt medverkade i Allsång på Skansen tillsammans med Malena Ernman, begav sig ut på miniturnén En sensommarkväll tillsammans med Tomas Andersson Wij och medverkade i Trees and Love på Göta Lejon i Stockholm till förmån för Vi-skogen. Året avslutades med fem konserter kallade Vinterklang på Wasa Teater i Finland samt medverkan som hemlig gästartist i Caprice – OD med gäster i Uppsala tillsammans med Andreas Nilsson.

Den 2 juni släpptes singeln Sankta Klara klocka med Helen och Malena Ernman och den
1 september hade filmen Becker – Kungen av Tingsryd premiär, med Helen i rollen som kommunalråd.

Under våren 2018 medverkade hon i showen Höjdarlunch 2 på Katalin i Uppsala, tillsammans med Jacke Sjödin, Andreas Nilsson och Mikael Skoglund. 

Vid en ceremoni i rikssalen på Drottningholms slott den 12 juni tilldelades Helen den kungliga medaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärliga insatser som sångerska och skådespelerska.

Även denna sommar framträdde hon i Dalhalla tillsammans med Malena Ernman, denna gång i sällskap av Sarah Dawn Finer och Nisse Landgren. Under vintern gav hon sig ut på julturnén December – Sånger i vintermörkret tillsammans med barndomsvännen och artistkollegan Anna Stadling.

Våren 2019 spelade Helen, tillsammans med Vanna Rosenberg, dubbelrollen som hemmafrun Nancy på Dramaten i Stockholm, i Lars Rudolfssons nyskrivna verk Hugh och Nancys många världar, med musik av Mats Gustafsson.

Den 4 maj förgyllde hon två konserter i Caprice 2019 i Tonhallen, Sundsvall, och under sommaren begav hon sig ännu en gång ut på turné med BAO.

Den 14 juni hade popmusikalfilmen A Music Story premiär, där Helen spelade rollen som mamma Elisabet. Anders Widmark spelade pappan; Anton Widebeck, och huvudrollen som 11-åriga dottern Moa av Victoria Rönnefall. 

Den 22 september medverkade Helen vid Malmö Operas 75-årsjubileum, där hon framförde
Du måste finnas ur Kristina från Duvemåla.

Litteris et Artibus 2018

Foto och © Henrik Garlöv/Kungahuset.se