Helen Sjöholm ska ge barnen en röst för klimatet

Pressmeddelande  2016-02-16

Artisten Helen Sjöholm ska hjälpa skolbarn i östra Afrika att ta upp kampen mot klimatet – med träd. Som ambassadör för Vi-skogen siktar Helen på att samla in pengar för att utbilda 10 000 barn.

– Jag har de senaste dagarna träffat barn som drabbas av torka, hunger och lever ett oerhört utsatt liv. Klimatförändringarna gör deras situation ännu svårare. Genom att plantera fler träd kan barnen få hjälp att skydda sig mot nya svårare förhållanden, säger Helen Sjöholm som nyss kom tillbaka till Sverige efter en resa för Vi-skogen i Rwanda.

Klimatförändringar drabbar barn särskilt hårt, visar en ny rapport från FN:s barnfond Unicef. 160 miljoner barn i dag i områden som riskerar svår torka, merparten av dem bor i Afrika.

Målet med Vi-skogens insamlingskampanj är att utbilda 10 000 skolbarn och starta 500 ”trädklubbar” på skolor i Rwanda, Tanzania, Uganda och Kenya de kommande två åren. På lektionstid lär sig barnen, som många gånger blir bönder precis som sina föräldrar, om miljön och trädens roll för att anpassa sig till ett varmare klimat.

– Barnen är inte skyldiga till klimatförändringarna, men de får ta konsekvenserna. Genom att plantera fler träd kan den kommande generationen skydda sig mot ett varmare klimat. Träden absorberar vatten vid översvämningar och gör jorden bördig så att man få en skörd och en inkomst trots långa torrperioder, säger Helen Sjöholm.

Fakta Vi-skogens trädklubbar:
Det kostar 1700 kronor att starta en ny trädklubb för 20 elever och driva den under ett år. Motsvarande kostnad för att anlägga en köksträdgård på en skola där eleverna kan lära sig odling och även skörda grödorna för mat kostar 730 kronor.

För intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Carina Enberg, agent och presskontakt Helen Sjöholm
Tel: 0706 48 08 88, 08-555 19 606
E-post: carina@monomusic.se

För ytterligare information – vänligen kontakta:
Marcus Lundstedt, pressansvarig Vi-skogen
Tel: 070 107 43 17
E-post: marcus.lundstedt@viskogen.se

Källa: Vi-skogen