Körberg och Sjöholm får ”Änglagård” att lyfta

2023-09-11 Expressen

Av: ANDERS BJÖRKMAN

En nyskriven svensk musikal i storslagen iscensättning. En kompetent ensemble och bra musik. Det är imponerade. Ovanpå detta den fantastiska Helen Sjöholm med eld i rösten och veteranen Tommy Körberg med charmen påkopplad.

Fanny och Zac, som kommer på motorcykel från Berlin, är i dag ikoniska svenska filmfigurer. De skakar om det lilla svenska samhället och skrämmer upp invånarna med sin annorlunda livsstil. Fanny är dessutom arvinge till gården Änglagård, den okända dottern, som ingen visste fanns.

Den starka ensemblen håller ihop föreställningen och flera gör bra solonummer. Men det som får Änglagård att lyfta, det är Tommy Körberg och Helen Sjöholm.

Körberg spelar godmodige gubben Gottfrid, öppen och glad mot ”inkräktarna” i byn. Han verkar älska sin figur och skapar stämning så fort han kommer in på scenen. När Gottfrid och buttre brodern Ivar (Gustav Levin) i mitten av första akten river av En enkel gubbe med kepsar på svaj och små danssteg, då går salongen igång (…)


Musikal – Änglagård

Var: Oscarsteatern, Stockholm.

Vad: Ny svensk musikal av Fredrik Kempe med text av Edward af Sillén och Daniel Réhn. Baserad på Colin Nutleys film Änglagård från 1992. Regi: Edward af Sillén.

Vem: Helen Sjöholm, Tommy Körberg, Tuva B Larsen, Lindy Larsson, Gustav Levin, Fredrik Lycke, Per Svensson, Sofia Pekkari, Martin Stokke Mathiesen.

Spelas: hösten 2023, våren 2024.


Helen Sjöholms Rut är musikalens nerv i en rad gripande sångnummer. Hon har en enorm röst, trycker på med förvånande kraft och ändå hör man varje ord. När Rut går till rasande attack mot Fanny och när hon har en uppgörelseduett med Axel (Fredrik Lykke), då griper det tag. Hon leder också byns skvallrande tanter i roliga Sticka sticka.

Tuva B Larsen, som spelar vulgärsexiga Fanny, har rätt utstrålning och sjunger med en självklarhet, bäst i lite vemodiga nummer. Zac har bara ett solonummer, Poor little rich girl, men där visar Lindy Larsson sin internationella rutin (…)

Fredrik Kempe har skrivit bra musik, varierade melodier, små glada refränger och regissören Edward af Sillén levererar en vackert iscensatt musikal.

(…)

(Hela recensionen återges inte av upphovsrättsliga skäl)

Tillbaka