Musikmagi i Universitetsaulan

UNT 181215​

​Av: STEFAN WARNQVIST

Konsert
Helen Sjöholm & ​
Anna Stadling ​

Universitetsaulan, fredag​

(…)​

”Gör örat redo för lite nya sånger” säger Anna Stadling två låtar in i hennes och Helen Sjöholms gemensamma konsert December – Sånger i vintermörkret.
(…)

Redan innan deras deklaration hade spelningen faktiskt bjudit på överraskningar. Duon inledde med en stämningsfull tolkning på svenska av Ingrid Michaelsons och Sara Bareilles vemodiga pärla Winter Song samt Önskar dig en stilla natt av Bo Kaspers Orkester. Deras röster sammanflätades som vore de en och samma och ren musikmagi uppstod.

När turnén aviserades kändes Stadling och Sjöholm som en otippad kombination, men så fort de började sjunga föll bitarna på plats. Deras musikaliska kemi är naturlig och självklar, och det märks att de är avslappnade i varandras sällskap. Och det visar sig att kombinationen i själva verket inte är så otippad: de föddes på samma BB i Sundsvall med en dags mellanrum, blev vänner när de var elva år och började sjunga tillsammans i kören Ton-Sillerna. Men det är 20 år sedan de senast stod på scenen tillsammans.

Smakfullt uppbackade av Jesper Nordström (klaviatur), Roger Gustavsson (gitarr), Andreas Unge (bas) och Pecka Hammarstedt (gitarr, klaviatur, banjo, ukulele) fortsatte duon att bygga upp en stämning av fridfullhet. Den mörkröda fondväggen bakom musikerna och ljustekniker Anders Amréns fingertoppskänsla gav en passande visuell inramning. Stadling och Sjöholm bjöd på personliga anekdoter kring julsånger som varit viktiga för dem, strödde snöflingor på scen och läste ett utdrag ur Ring, klocka, ring. Men det som framför allt bar konserten var deras samstämmiga röster och inlevelse i sången.

På repertoaren fanns tolkningar av svenska låtar, som Snö av Eva Dahlgren, samtida amerikanska låtar som There is a light (Emmylou Harris), Working on a dream (Bruce Springsteen) och Christmas time in Washington (Steve Earle), traditionella julsånger som We three kings, The Holly and the Ivy och As with gladness men of old samt egna låtar av duon. Extranumret In the bleak midwinter blev en mäktig final.

Sjöholm och Stadling uppfyllde verkligen sitt löfte att bjuda på sånger med julstämning som inte har spelats sönder. Julkonserter kan inte bli mycket bättre än så här. Låt oss hoppas att det inte dröjer ytterligare 20 år innan de står på scenen tillsammans igen.

(Hela recensionen återges inte av upphovsrättsliga skäl)

Tillbaka