Somrigt med Helen Sjöholm

Ölandsbladet 150630

Av: KENTH JÖNSSON

Musik
4+

Helen Sjöholm har en bredd som få andra svenska artister. Hon kan under en och samma konsert få med både svenska folkvisor och nyskrivna popdängor och göra dem till sina egna.

Musik i sommarkväll med titeln på konsertkvällen och det var verkligen en fin sommarkväll i lördags.
– Inget regn! konstaterade Helen Sjöholm glatt från scenen innan hon och hennes eminenta medmusikanter bjöd publiken på allt från svensk folkvisa till pophits av Jocke Berg och Staffan Hellstrand.
Helen Sjöholm kan konsten att levandegöra texterna hon sjunger och hon gör det med en sprudlande energi.
Hon bjöd på fina versioner av två sånger av Billy Joel som Tomas Andersson Wij gjort svenska tolkningar av: ”Euforia” och ”Ärlighet”.

Till det kan läggas tonsättningar av pianisten Martin Östergren av William Shakespeares sonetter.
Plus två sånger på engelska, ”Veronica” av Paul McCartney och Elvis Costello samt ”Somebody that I used to know” av Gotye.
För att blanda det ännu mer så tog gitarristen Jojje Wadenius över scen och sjöng några av de barnvisor, med texter av Barbro Lindgren, som han satte musik till för 46 år sedan…
Då var inte ens Helen Sjöholm född…

En härlig blandning alltså, som fungerade alldeles utmärkt i den fina sommarkvällen på Halltorps gästgiveris gräsmatta. En alldeles utmärkt konsertplats för övrigt, där den månghövdade publiken njöt i fulla drag. Helen fick, med all rätt, stående applåder efter avslutad konsert.
Men hallå, säger kanske vän av ordning: sjöng hon inte sina största hits?
Jodå, de fanns också med: ”Gabriellas sång”, ”Vår sista dans”, ”Du måste finnas” och ”Du är min man” avslutade konserten.

På det hela taget en fin kväll med en sångerska som vet att förvalta sina sånger. Helen Sjöholm bevisade att hon tillhör den yppersta eliten av svenska sångerskor.
Dessutom var mellansnacket underhållande. Helen är van att resa på turné som ensam kvinna bland män, inte minst med Benny Anderssons Orkester. Hon beskrev turnélivet med hennes fyra medmusikanter och hur det var att åka bil från turnépremiären i Falköping till Öland:
– Ni vet hur det är med killar, det blir bara prat om relationer…

Tillbaka