Skönheten fortfarande häpnadsväckande

Corren 151209

Av: GUNNAR EKERMO

Recension CCCCC Helen Sjöholm & Anders Widmark: Midvinter
Konsert & kongress i Linköping
9 december

Inga klädbyten och storslagna gester, ingen koreografi, inget överdåd eller påkostat ljus – bara två artister och ett avklätt och ärligt musicerande! Sjöholm och Widmark varvade julsånger med repertoar från tidigare samarbeten.

Först sjöng Sjöholm a cappella från en mörk scen, och jag tänkte åter: vilken sagolikt vacker röst! Skönheten och uttrycksfullheten är fortfarande häpnadsväckande. Hon sjunger så naturligt och avväpnande, hämtar sällan tonerna underifrån utan sätter an dem klockrent oavsett det intervall som föregår.

Duktiga pianister finns det ack så många, men att Widmark är en unik musikant är ingen överdrift. Han har en rik palett att välja färger från, ofta prioriterar han det enkla och det rena.
(…)

De talade inslagen minimerades, istället framfördes pärlor som Sibelius ”Julvisa” – rakt av och tämligen ”o-arrangerat”, så vackert och förklarat och liksom nerplockat från luften. En annan höjdpunkt var ”Nyårsballongen”, Horace Engdahls berörande text till Benny Anderssons musik, den som vann tävlingen i TV:s ”Babel”.

(…)

(Hela recensionen återges inte av upphovsrättsliga skäl)

Källa: Corren

Tillbaka