Stor stjärna med begåvad röst

Sölvesborgs-Tidningen 131021

Av: HENRIK SVENSSON
 
Konsert
Helen Sjöholm på
höstturné
Konserthusteatern, Karlskrona
Fullsatt
 
Närmare två decennier in i karriären, hela 18 år sedan hon slog igenom i Björn Ulvaeus och Benny Anderssons Kristina från Duvemåla, fortsätter Helen Sjöholm att ständigt överraska sin publik. Uppträdandet på Konserthusteatern var inget undantag.

Helen Sjöholms framträdande tillsammans med Håkan Hellström i somras under den senares egna avsnitt av Allsång på Skansen visade återigen prov på att Sjöholm behärskar det mesta.

Rösten med stort R
Under höstens turné låter nu musikalartisten som är hemmastad i såväl folkviseskrået som på den vita duken också den renodlande popmusik ta en mer tydlig roll.

Det är framförallt lätt att slås med häpnad över den fingertoppskänsla som
vaskat fram lördagskvällens utbud av popsånger, främst med tanke på sällsynta nummer som den brittiska folksångerskan Judee Sills The Kiss samt Veronica, skriven av Elvis Costello och Paul McCartney. Det är inte enbart en fröjd för inbitna popsnören.

Helen Sjöholm gör både dem och egna paradnummer till sina egna med samma nästintill kirurgiska sångprecision vi vant oss vid.

För med Helen Sjöholm går det verkligen att tala om rösten med stort R. Det allra viktigaste med en bra sångröst är ju egentligen inte alls förmågan att nå de högsta tonerna utan snarare att få åhörarna att helt förlora oss i musiken och historierna som de berättar. Helen Sjöholm har alltid besuttit den förmågan. Jojje Wadenius, som för kvällen agerar kompmusiker, briljerar mer än en gång och särskilt under bandets tolkningar av klassiskt svenskt vismaterial.

Hög klass på musiken
Även pianisten Martin Östergren visar prov på sin skicklighet när musiken till teatern Peter Pan och Wendy (som uppfördes i vintras på Stockholms stadsteater) framförs.

Det är också vid dessa tillfällen som det går att anmärka att hoppen i bland blir lite väl aparta, att det blir svårt att hitta den röda tråden från popexplosioner till vistolkningar och instrumentala musikalnummer.

Samtidigt håller varje enskilt nummer så hög klass att Helen Sjöholm och hennes medmusikanter må bli förlåtna för detta. Kvalité bör ju alltid rankas högst.

Tillbaka