Allt görs med glädje och finess

BAO in Box

Norrköpings Tidningar 121219

Av: LOLLO ASPLUND

Benny Anderssons Orkester
BAO in Box
++++
6 CD och 2 DVD
Mono Music
Box

Det började med en låtidé. Arbetsnamnet var Ehrlingen. Benny Andersson tyckte melodin påminde om en schlager av kompositören / orkesterledaren Thore Ehrling. Där någonstans föddes drömmen om att leda en underhållningsorkester i gammal god stil. Ehrlingen blev sen i färdigt skick Vår sista dans, en av de första hittarna för Benny Anderssons Orkester.

Nu firar BAO 10-årsjubileum. Det betyder att den från början löst hopfogade ”hobbyorkestern” är Bennys mest långlivade bandprojekt, det slår både Hep Stars och ABBA, som höll på nästan lika länge.

BAO är knappast ett band som tar några musikaliska risker. Nostalgin löper som en röd tråd i det mesta orkestern spelar. Men det vägs upp av mångsidogheten, man blandar och ger så det står härliga till. Nynnvänliga valser hamnar bredvid dramatisk filmmusik, sentimentala svensktoppsettor varvas med frejdiga cirkusmarscher, Gamle Svarten travar på påhejad av schlagerkungen Jules Sylvain. Allt görs med musikglädje – och finess.

6 CD och 2 DVD är förstås mäktigt att ta in på en gång, BAO avnjuts bäst i små portioner. Själv tilltalas jag mest av CD:n med etiketten ”Spelmansmusik”. Den innehåller musikgodis, fina små dragspelsvalser, lycklig schottis¨och gnistrande spel av Orsa Spelmän i fiollåtarna.

Störst publik framgång har BAO haft med sångerna där Benny samarbetat med Björn Ulvaeus. Listan på svensktoppar är lång: Lätt som en sommarfjäril, Du är min man, Skenbart och Vår sista dans är bara några som den enastående ”refrängsångerskan” Helen Sjöholm förgyller. Tommy Körberg har sin stora stund i boxen med den ödesmättade balladen Fait Accompli, en närapå lika stark sång som Anthem ur Chess. Jag hör… är också en ballad som passar Tommy perfekt. Hitmaskinen Björn & Benny levererar alltjämt efter 40 år i branschen. Imponerande!

För några år sen såg och hörde min fru och jag BAO på Gripsholms Slott i Mariefred. Sjöng med i Gamle Svarten, dansade till Du är min man och tog en kokt med bröd i pausen. En ljuvlig julikväll bidrog till att försätta oss i folkparksstämning. Minnena sköljer över oss nu, mitt i gråslaskiga vintern. Två konsertfilmer på DVD tar oss tillbaka till en ljum sommarkväll, en dansbana med kulörta lyktor och en glad orkester som aldrig ville sluta spela.

BAO, Benny Anderssons Orkester, består av 16 musikanter, bland dem bröderna Kalle, Olle och Perra Moraeus från Orsa Spelmän, Helen Sjöholm och Tommy Körberg. BAO in Box innehåller samtliga inspelningar med orkestern, fördelade på sex CD-skivor och två DVD.

Tillbaka