Helen Sjöholm imponerar

Norrbottens-Kuriren 111001
Av: BOEL SKARIN

Luleå. Helen Sjöholm klarar alla genrer och har en fascinerande styrka i alla register, konstaterar Kurirens recencent Boel Skarin efter fredagskvällens konsert på Kulturens hus.

Stora salen i Kulturens Hus i Luleå är fullsatt till allra sista plats när Luleå Kammarkör, under ledning av Monica Wasberg, frejdligt inleder kvällens konsert med den irländska folksången The bog down in the valley, för att därefter fortsätta med den avsevärt lugnare Havet låter på ett särskilt sätt av Barbro Lindgren, som vi kanske mest förknippar med författande av barn- och ungdomsböcker.

Barbro Lindgren har också gett upphov till nästa låt Längst inne i mitt huvud. Här har Helen Sjöholm och hennes ständige ackompanjatör, pianisten Martin Östergren, kommit upp på scenen och uppbackad av kören går de vidare med Cornelis klassiker En stund på jorden.

Sjöholm har en utstrålning som når in i konserthallens alla vrår och hon tar tag i sin publik och lotsar den genom alla genrer på ett så självklart och humoristiskt sätt som bara hon kan. Hennes lättsamma och glada mellansnack skapar naturliga ingångar i sångerna och hon konstaterar lite krasst att hon också senaste gången hon sjöng med Luleå Kammarkör – var på tjocken.

Nu följer några av Olle Adolphsons geniala kompositioner bl a Signerat Karlsson, evig vår som Helen framför i en duett med Martin Östergren. Den följs av den vardagsromantiska Siv och Gunne. De två efterföljande låtarna sjunger kören, men Helena och Martin lämnar aldrig scenen, utan slår sig ner bakom flygeln.

Tomas Andersson Wiij har skrivit svenska texter till ett antal Billy Joel-låtar som i fjol blev en platta och från den sjunger Helen Kvinnan för dig och visar härmed att det egentligen inte spelar någon roll vad hon framför. All musik blir hennes egen, vare sig det är en gammal snapsvisa eller den något nyare Come give me love av bröderna Gärdestad.

Helen Sjöholm klarar alla genrer och har en fascinerande styrka i alla register. Hennes naturliga sätt att sjunga, självklart förädlat och skolat, i kombination med hennes sceniska närvaro gör konserten till en optimal musikupplevelse. Det tycks helt enkelt inte finnas några svaga lägen i hennes röst.

Sjöholm, Östergren och Luleå Kammarkör är en synnerligen lyckad kombination och den välklingande kören ger en snygg och välljudande inramning till solisten.

Det finns dock några ögonblick då låtvalen känns lite väl traditionella och nästan lite tråkiga, men när Helen skrattande utbrister: Vi gör ju bara gamla låtar!, så inser man att kvalitet är tidlöst och njuter istället en stund av en synnerligen trevlig tolkning av Horgalåten.

Därefter lämnar undertecknad Kulturens Hus på grund av pressläggningsskäl.


FAKTA
Vi möts igen!
Stora salen, Kulturens Hus.
Fredag 30/9-11 kl 19:00.
Medverkande: Helen Sjöholm, Luleå Kammarkör under ledning av Monica Wasberg.
Musiker: Martin Östergren.


Tillbaka