Fullsatt och folkligt på soligt Sofiero

Helsingborgs Dagblad 110727

Av: TOVE HANSSON

När Tommy Körberg och Helen Sjöholm gjorde resten av musikerna sällskap på scenen var dansbanan redan full. Benny Anderssons orkester drog fullt hus till Sofiero där stolarna stod tätt och dansbanan användes flitigt.

SKÅNE. En halvtimme innan konsertstart ringlade köerna långa utanför Sofiero.

Ingegerd Berntell vilade benen medan de gamla apotekskollegorna parkerade bilen. – Alla som uppträder är bra men det lät särskilt trevligt med Tommy Körberg, säger hon.

Inne på området fyllde picknickstolarna gräsmattan framför den scen där Benny Andersson och hans musiker underhöll i fyra timmar. Runt 7 000 personer såg konserten och många av dem hade snappat upp nyheten om att det rådde tillfälligt undantag för stolförbundet på Sofiero, på grund av att den senaste tidens regn gjort gräsmattan för våt för filtar.

Men i går höll regnet sig borta och solen sken över sittande som dansande Sofierobesökare.

Utsålt igen, men på grund av att dansbanan och ett område runt den tog upp plats betydde det några tusen färre besökare än vid Robyns konsert där tidigare i sommar.

Besökarna såg dock till att utnyttja dansplatsen ordentligt. Allra längst fram vid scenen stod ett rutinerat gäng. ”Bao-prao” kallar sig kompisarna som funnits i publiken på Baos turnéer under tio år. Det kommer de att fortsätta med, ”tills vi stupar”, lovar de. – Det är helheten som gör det. Det här är Sveriges sexton bästa musiker, säger Ingrid Björklund.

Med sin erfarenhet borde de vara experter på att bedöma publikens potential. – Vi är med och drar igång publiken. När man ser publikens reaktion märker man hur det kommer att bli. I kväll är det väldigt många som sitter ner, men jag tror ändå att det kommer att bli bra, sa Disa Nordström när artisterna klev upp på scenen.

Och hon hade helt rätt. När Benny Andersson utlovade en femtiolapp till första paret upp att dansa gick det inte att hinna se vilka som blev något rikare. Gudrun Schyman och hennes sambo Jacques Öhlund kastade sig upp men fick konkurrens av många och snart var dansgolvet knökfullt.

Och den dansglada politikern verkade även hon vara nöjd med kvällen.

”Dansar på Sofiero till Benny Anderssons orkester. Drag på dansgolvet”, skrev hon på Twitter under en danspaus.

Tillbaka