Allt en bra show ska ha – BAO med Helen Sjöholm och Tommy Körberg gjorde det igen

Strengnäs Tidning 110729

Av: MALIN ENGLUND

KONSERT  Benny Anderssons Orkester  Gripsholms Slott, Mariefred

BENNY ANDERSSONS ORKESTER med Helen Sjöholm och Tommy Körberg i spetsen bjöd på sprakande dansant underhållning när de under gårdagskvällen gästade Gripsholms slott i Mariefred. Under sommaren gör den sjutton medlemmar stora orkestern åtta spelningar runt om i Sverige och Mariefred är näst sista stoppet på turnén.

Det är tredje gången de återkommer till just Gripsholm, senaste gången var för två år sedan, och det är inte svårt att lista ut varför. Miljön på den lilla holmen är obeskrivligt vacker, speciellt en sommarkväll som denna. Den pampiga scenen omges på höger sida av det gamla tegelslottet och på vänster sida av glittrande vatten och en gassande solnedgång.

NÄRMARE FEMTUSEN PERSONER trängs i gräset på filtar och medtagna campingstolar, och till och med ett gäng båtar ligger och guppar i vattnet. Framför scenen har man byggt upp en enorm dansbana som pryds av färgade glödlampor. Det känns som att befinna sig i en folkparksidyll.

Orkestern gör entré enligt utsatt tid och kör genast igång med en vals, och det tar inte lång tid innan dansbanan fylls av folk. Men den riktiga stämningen infinner sig först när Helen Sjöholm och Tommy Körberg intar scenen några minuter senare. De är kvällen igenom helt fantastiska, både tillsammans och var för sig. Sjöholm är otroligt energisk och bjuder på dans redan i första låten. Körberg gör en stark och minnesvärd version av Jussi Björlings Månstrålar klara och Sjöholm framför med sin varma och livliga röst Kära syster, som är en av låtarna från nya albumet O klang och jubeltid. Andra musikaliska höjdpunkter under kvällen är Nu mår jag mycket bättre, Vilar glad i din famn, Det är vi ändå och Du är min man.

Att lyssna till Benny Anderssons Orkester är som att befinna sig i gränslandet mellan det traditionella och det moderna, och jag tror att det är just därför publiken vallfärdar till Gripsholms slott. I musiken finns någonting för alla.

DEN NÄSTAN FYRA timmar långa spelningen har allt en bra show ska innehålla – ett mäktigt scenbygga, underhållande mellanprat, fantastisk sång och framför allt genuin spelglädje. Det här är sommarens absolut bästa konsert, alla kategorier.

Tillbaka