Sjöholm gör låtarna till sina

Värmlands Folkblad 101119

Av: BJÖRN STEFANSSON

HELEN SJÖHOLM
Euforia – Helen Sjöholm sjunger Billy Joel
(Sonet/Universal)
Betyg: 4

Jo, jag minns tiden när det skrattades rått åt Billy Joel, mannen med monsterhits som Uptown girl och Just the way you are. De finns inte med här, men Helen Sjöholm har hittat elva andra Joel-sånger av lika hög kvalité, som är perfekta för en sångerska av hennes kaliber.

Tomas Andersson Wij har gjort de fina, sångbara texterna som rör sig viktlöst mellan översättning och tolkning. Och så har ju Sjöholm de perfekta musikanterna för sitt uppdrag; gitarristen Georg Wadenius som ger musiken drag av Steely Dan – där han ju har ett förflutet – och Martin Östergren, piano, som även till vardags ackompanjerar Helen och som vet exakt vad hon behöver, eller klarar sig utan.

Slutresultatet blir en liten fest, som det kanske är alltför futtigt att kalla för pop, men som ändå har den musikstilens lätta handlag och osvikliga känsla för bra melodier.

Men kan du vara likgiltig inför försvenskningen av sånger som New York State of mind, Dont ask me why eller Leila, ska du självfallet titta åt ett annat håll; gör det, medan vi andra lutar oss bakåt och njuter av den tidlösa kvalitén som finns i dessa sånger, som Helen Sjöholm sjunger som om de vore skrivna just för henne.

Tillbaka