”En ny tid för mig som artist och människa”

Barometern 2021-11-24

Av: FRIDA LINDSTRÖM

I flera decennier har hon ansetts vara en av Sveriges bästa sångerskor. Nu kommer hon till Kalmar. För Barometern-OT berättar Helen Sjöholm om oron under pandemiåren, om att en av hennes största låtar fått nytt liv efter Så mycket bättre och om hur det känns att äntligen få stå på scen igen.
– Livebiten är det jag älskar mest, säger Helen Sjöholm

(…)

Helen Sjöholm har onekligen många strängar på sin lyra, men i grund och botten är hon sångerska. En av Sveriges bästa, om man ska tro kritikerna. Och i morgon, torsdag, kommer hon till Kalmarsalen.

– Vi ser verkligen fram emot det, Kalmarsalen är så fin. Det var meningen att vi skulle ut på turné för ett år sedan men precis som för många andra så gick det inte. Vi har knuffat fram det och nu till slut kan det bli av även om man förstås inte kan ta någonting för givet. Men det har känts euforiskt, faktiskt. Så fantastiskt kul.

Höstens turné heter En ny tid, ett namn som den delar med hennes senaste platta. Den kom i september 2020 och nu får låtarna för första gången framföras inför publik.

En ny tid kan man tolka på många sätt. Det känns som en ny tid av coronaskäl, men det är också en ny tid för mig som artist och människa. När man spurtat på i 25–30 år befinner man sig på en plats i livet som känns som en platå, på något sätt. Vad händer nu, vad kan man göra, vad kan man inte göra? Och det är inte bara på ont, utan på gott också. Skivan kom till ur en längtan att få skriva låtar för mig, och inte för någon föreställning eller som tolkningar av någon annans låtar. Det känns glädjerikt att få möta publiken ute i landet.

Pandemin bidrog visserligen till att många saker lades på is – men den innebar också nya möjligheter. Helen Sjöholm spelade in skivan när viruset härjade som värst och passade även på att medverka i flera tvoch filmproduktioner. En av dem var Amy Deasismonts hyllade Thunder in my heart, där hon spelade huvudpersonen Sigges mamma.

– Det var fantastiskt kul att vara med, så roligt att se serien växa fram och att följa Amys arbete. Det var en stor glädje att arbeta med under hösten.

Just nu visas säsong tolv av TV4­programmet Så mycket bättre. Förra året var Helen Sjöholm en av de medverkande artisterna – vilket har kommit att färga av sig på hela 2021. Förutom att hon själv gjorde flera uppskattade låttolkningar blev Newkids version av hennes Du måste finnas, ur Kristina från Duvemåla, en braksuccé. (…)

– Det är helt fantastiskt! Han gör sin egen grej, det är så personligt att jag blev djupt gripen när jag hörde det första gången. Låten har slagit igenom i en ny generation och står liksom fri från Kristina, vilket är otroligt roligt.

Att vara med i programmet beskriver hon som ”svagt overkligt”. Hon hade själv följt det i flera år och var väldigt pirrig när hon skulle framföra sina tolkningar inför Markus Krunegård, Jakob Hellman och Loreen.

– Det var ännu mer nervöst än jag trodde – nästan jobbigt, alltså. Man tänker ”låt dem inte hata detta nu”, och man blir så osäker. Men samtidigt var det jättekul. Det är ju låttolkningarna som är grejen, att få ge dem. Någonstans är det mötet mellan olika artister och generationer som är styrkan i programmet och en av anledningarna till att det kunnat leva så länge. Det är en stor upplevelse att vara med. Det var en resa med väldigt intensiva dagar, men det var fantastiskt.

Konserten i Kalmarsalen kommer att innehålla en salig blandning av material ur Helen Sjöholms repertoar. Det blir förstås mycket musik från den nya skivan, men även flera äldre låtar.

– Det blir en del tolkningar från Så mycket bättre som jag inte varit ute och sjungit sedan förra hösten. Jag har även tagit med några av de låtar jag levt med under en längre tid, och förstås många låtar från nya plattan. När jag får köra dem live så lyfter de – med input från mina medmusikanter och det som händer när man spelar tillsammans tar musiken lite andra vägar och får lite mer kropp. Livebiten är det jag älskar mest.

(Hela intervjun återges inte av upphovsrättsliga skäl)

Tillbaka