Superaktuella Helen Sjöholm i stor intervju – om långa karriären och kärleken till Sundsvall: ”Jag har följt mitt hjärta”

Helen Sjöholm i mintgrön kavaj. Pressbild från Så mycket bättre på TV4.

Bild: Pär Bäckstrand, TV4/CMore


Sundsvalls Tidning 201211

Av: PATRICIA JONESTRÖM

Trots det dystra året med coronapandemin har Helen Sjöholm från Sundsvall på pappret ett riktigt bra år. Hon har släppt en ny skiva, medverkar i en julfilm på bio och är superaktuell i TV4-succén Så mycket bättre.
– Jag har följt mitt hjärta och det är jag stolt över, säger Helen Sjöholm.

(…)

År 2020 ser på pappret ut att vara hennes år; en musikalroll, en roll mot Kjell Bergqvist i TV4-serien Bäckström, nysläppta skivan En ny tid, en roll i julens stora biofilm Tills solen går upp och debut i tv-programmet Så mycket bättre.

Själv beskriver hon året som märkligt och förlorat. Både hon och hennes man, som också jobbar i musikbranschen, har påverkats rejält av coronapandemin.

– Det här året har präglats av oro och märkligheten i att allt har ställts in. Det är något som vi som jobbar med mänskliga möten och kultur verkligen har känt av, säger Helen Sjöholm.

(…)

– Jag har haft tur. Att projektet med skivan som jag har hållit på med i många år kom nu och att filmrollen dök upp, det blev så bra. Det är jättekul och jag är tacksam för de möjligheter jag får och att jag håller mig bred. Jag gör många saker – och tycker om det, vilket är en tillgång nu.

Du jobbar med både musik och film – vad är det som lockar mest?
– Många ser mig nog som en musikalartist då jag har gjort mycket musikteater. Jag gillar inte etiketter, men visst är kombinationen teater och musik oslagbar när den stämmer. Drömmen vore att filma något där musiken bär handlingen. Det är lite outforskat i Sverige och det vore kul att experimentera lite med det, säger Helen Sjöholm.

Hur ser du tillbaka på rollen i Björn och Bennys musikal Kristina från Duvemåla?
– Med en enorm glädje. Det var en magisk tid – och det blev väldigt viktiga år. Att få jobba länge med en karaktär och utveckla den gjorde att det aldrig blev tråkigt. Att få en roll med nyskrivet material på det sättet får man nästan inte. Det händer en gång i livet – och för de flesta inte alls. Det är en otrolig present att få i sitt liv även om det var väldigt krävande supertuffa år, säger hon.

Trots att hon bor utanför Stockholm åker hon ”hem” till Sundsvall så fort hon får chansen.

– Jag hade min uppväxt i Sundsvall och det betyder jättemycket för mig. Det är en starkt präglad körstad. SVT hade många stora sändningar från Sundsvall där jag var med i körer i tonåren, bland annat i Café Sundsvall. Jag är glad att jag fick möjligheten. Kjell Lönnå har gjort mer för musik-Sverige än vad han har fått cred för, säger Helen Sjöholm.

Det är ute på Alnö, till sina föräldrar i huset vid havet, som hon åker när hon kommer hit.

– Det är min rekreationsplats. Vi bodde i stan då jag var liten, men spenderade alltid somrarna i huset på Alnö. Det betyder mycket glädje, men det har även varit tuffare perioder då man har kommit dit. Det är vilsamt att vara där och det är värdefullt att ha det, säger hon.

Efter att tidigare ha tackat nej till medverkan är hon nu till slut aktuell i tv-programmet Så mycket bättre.

– Det var intensiva dagar. Fantastiskt kul, men ganska jobbigt. Jag är inte så förtjust i att ha en kamera i ansiktet dygnet runt. Jag har svårt att formulera mig och är faktiskt ganska långsam. Det var en stor glädje att träffa alla fantastiska människor och höra alla tolkningar – inte minst versionerna av mina egna sånger, säger hon, och fortsätter:

– Det var mer nervöst än jag trodde att stå framför en originalartist som man accepterar högt och framföra mina tolkningar av deras låtar.

Tycker du att du är folklig, eller tror du att du kan bli det för en ny publik med programmet?
– Jag tror att just Kristina sitter kvar i många. Det är väl folkligt och det finns en väldig kärlek till föreställningen, men jag vet inte om jag är folklig. Jag tror inte att jag kan locka en yngre publik nu, det är nog mer blandat, säger Helen Sjöholm.

Blir du någon gång less på sångerna från Kristina från Duvemåla och Du är min man?
– Nej, jag blir nog mer trött på mig själv. Man har ju en obligation mot publiken att framföra det som de älskar och vill höra.

Nyckeln är enligt Helen Sjöholm att hitta olika varianter på låtarna och hur de kan framföras.

Vad är du mest stolt över i din karriär?
– Det är två saker; att jag kunde lyfta rollen som Kristina och göra den till något som folk tog till sig. Jag var ganska oerfaren, bara 25 år gammal. Jag hade sjungit, men inte stått mycket på musikalscenen… Jag är jättestolt över att jag kunde kunde bära det. Sedan att jag har vågat följa mitt hjärta och magkänslan, säger hon.

Nu är hon dessutom aktuell i julens storfilm Tills solen går upp som hon beskriver som ett relationsdrama med komiska drag. Hon spelar frun till den karaktär som spelas av Mikael Persbrandt.

– Peter Dalle ringde och ville att jag skulle spela fru, att jag är en rejäl fru – och vad säger man då? ”Ja, Peter Dalle, vad kul”, säger hon och skrattar.

(…)

Slutligen, vad är egentligen ditt drömuppdrag?
– Jag och min syster ville alltid vara med i julkalendern på SVT. Det är en barndomsdröm. Det är någonting, en saga, som alla bänkar sig framför och brukar se – även äldre. Det är en bra tradition och någonting fint med det – en verklighetsflykt och en spänning i hur man bygger upp allt fram till lucka 24, säger Helen Sjöholm.


Fakta:

Namn: Helen Sjöholm

Ålder: 50 år

(…)

Gör: Sångerska och skådespelare

Familj: Man och tre barn

Intressen: Mitt jobb faktiskt. Eller matlagning – jag är duktig både på att äta och laga mat. Jag tycker om att vara i köket.

Dold talang: Jag kan göra väldigt mycket samtidigt; laga mat, möblera och hänga tvätt, så jag är ruskigt effektiv privat. Det finns en sida av coronapandemin som inte är så dum i att man kan dra ner på tempot – allt annat är värdelöst.

Om tio år: Förhoppningsvis är jag i samma situation som nu; bor kvar, jobbar och är frisk. Och jag hoppas förstås att jag kan fortsätta åka till Alnö och ”hämta hem mig” själv. Där har jag mina rötter och kan få perspektiv och hämta kraft.

(Hela intervjun återges inte av upphovsrättsliga skäl)

Tillbaka