Mycket Skåne för Helen Sjöholm

Skånska Dagbladet 150625

Av: YVONNE ERLANDSSON

I år är det 20 år sedan som Helen Sjöholm fick sitt stora genombrott som Kristina från Duvemåla på Malmö Opera. Det var en roll hon spelade i fem år och som betydde mycket för henne. Sedan dess har hon haft sånger som Hemma och Du måste finnas på repertoaren.
– Och någon utflykt i Duvemåla-land blir det också på min sommarturné, säger hon.

Med start den 26 juni ger Helen Sjöholm sig ut under rubriken Musik i Sommarkväll. Det blir flera stopp i Skåne – Bäckaskogs slott, Ystad och Skillinge – och till Skåne kommer hon tillbaka med andra produktioner i höst och i vinter. Det är som vanligt full rulle för Helen, som nyligen spelat klart Livet är en schlager på Cirkus i Stockholm och kastar sig rakt in i nästa projekt. Med sig på sommarturnén har hon Jojje Wadenius, Martin Östergren, Ulric Johansson och Tomas Bergquist.
– Vi brukar få en stor längtan efter varandra ungefär vartannat år, Martin, Jojje och jag. Då vill vi komma ut och spela. Kärleken till musiken håller ihop oss, säger Helen Sjöholm.

Det bjuds på ett brett program.
– Jag har svårt att hålla mig smal på alla möjliga sätt, haha! Det är lite i bredden vår lust ligger, det här är musikanter som är så bra och kan trippa ut åt alla möjliga håll. Vi har alla saker som kommer från olika håll. Det kan bli fyrstämmig a cappella ibland, och sådana saker gör att det är så kul att repa inför konserterna. Någon får ett infall och så drar det i väg.
Visor, sånger av Billy Joel, lite Benny Andersson, Martin Östergrens kompositioner kring Shakespeare-sonetter och en ”barnslig” avdelning med Jojje Wadenius musik, lite Tomas Andersson Wij, Stefan Sundström och lite Joni Mitchell är vad som står på agendan.

Helen Sjöholm har fullt upp, men ser alltid till att få en ordentlig semester.
– Absolut, jag jobbar fram till den 9 juli och sedan blir det fem veckor ledigt. I höst är det mycket arbete, men sedan ser jag fram emot en vår som är lugnare. Visst har jag jobbat mycket och produktionen med Livet är en schlager var intensiv, men vi spelade bara tre dagar i veckan så schemat var bra. Det blir en vardaglig lunk och inte så intensivt, annars hade det inte funkat med tre små barn hemma. Man får planera och göra produktioner som inte spelar fyra eller fem dagar i veckan, det hade blivit för tufft.

För ganska precis tjugo år sedan växte musikalen Kristina från Duvemåla fram på vad som då hette Malmö Stadsteater. Det var en väldigt intensiv arbetsperiod i Helen Sjöholms liv.
– Det var min utbildning och mitt genombrott. De där fem åren, från början till sista föreställningen, betydde mycket erfarenhetsmässigt och jag lärde mig så mycket om min röst.
Under spelperioden var det Helen Sjöholm-feber i Malmö, vilket bland annat resulterade i att en kvinna med samma namn fick massor av beundrarpost.
– Ja, det minns jag. Vi fick sammanstråla en gång. Annars är det mycket jag inte kommer ihåg, jag gick i en slags chockfeber. Då var det också verkligen mycket arbete. Det var galet mycket, men jag skulle inte vilja ha de åren ogjorda.
I vinter kommer Helen Sjöholm till Malmö för att sjunga med Malmö Brandkårs Orkester. Och då blir det en hel del Duvemåla.
– Det är ett kärt gammalt samarbete, jag fick börja jobba med dem redan när vi spelade Kristina i Malmö och det är alltid kul att återvända.

Till Malmö kommer Helen Sjöholm också i höst med den stora produktionen I love musicals, där hon och Peter Jöback turnerar landet runt på stora arenor. Helsingborg är ett annat stopp.
Men just nu är det fokus på sommarturnén.
– Ja, vi startar på fredag och gör nio spelningar. Det blir final på Skillinge teater som fyller 20 år, en teater som betyder mycket för mig. Där har jag med mig Martin Östergren och Sjöbacka Kammarkör.

Skåne och speciellt Malmö har en plats i Helen Sjöholms hjärta.

Så när kommer du tillbaka för att spela musikal här?
– Det har jag absolut planer på att göra, längre fram. Jag kan längta tillbaka till Malmö och den fantastiska scenen. Nu blir det för långt att pendla med tre små barn hemma, men någon gång ska det bli av, lovar Helen Sjöholm.


Helen Sjöholm i Skåne
– Musik i Sommarkväll, på Bäckaskogs slott den 28 juni, i Rådhusparken i Ystad den 5 juli
– Med Sjöbackakören och Martin Östergren på Skillinge teater den 9 juli
– I Love Musicals, med Peter Jöback med flera, på Malmö Arena den 26 september och Helsingborgs Arena den 2 oktober
– Med Malmö Brandkårs Orkester, julgala på Malmö Arena den 19 december, två föreställningar

Tillbaka