Sjöholm återvänder till barndomens år

Allehanda.se 140411

Av: PETER CARLSSON

Helen Sjöholm är förvisso uppväxt i Sundsvall, men mycket tid under barndomen spenderade hon hos mormor i Näsåker och släkten i Sollefteå.
Nu återvänder hon till barndomen och sjunger i Sunnersta.
– Det ska bli kul att komma hem till mina barndomstrakter, säger Helen Sjöholm.

I december 2011 födde Helen Sjöholm tvillingarna Samuel och Johanna. Efter det var hon en hel del barnledig, men för ett år sedan återvände hon till scenerna och uppträdde bland annat på Skulefestivalen. I höstas gjorde hon även en turné med Jojje Wadenius och just nu jobbar hon med Jacke Sjödin.
– Jag pendlar just nu till Uppsala för att delta i en lunchrevy tillsammans med Jacke Sjödin. Vi kör den här revyn april ut och det är roligt att jobba med Jacke, säger Helen Sjöholm.

Att Sjöholm arbetar med Jacke Sjödin är inte direkt en slump, med tanke på kopplingarna till Näsåker och Sollefteå. Sjöholm har fortfarande god kontakt med kusinen Maria Lundberg, som bor i Sollefteå.
– Jag tillbringade många barndomssomrar i Näsåker hos mormor och jag fick ofta åka till Sollefteå för att hälsa på släkten. De var en musikalisk familj och redan då började jag och min kusin Maria sjunga ihop, tillsammans med hennes pappa Christer Sjödin, berättar Sjöholm och fortsätter.
– Det var då jag kom i kontakt med Nicke Sjödins verk första gången. Jag minns när jag satt i publiken och såg Kabaré Kommunbränsle som Nicke skrivit. Där var Maria med och sjöng. Jag var så avundsjuk på henne.

Sjöholm är numera en av landets kändaste sångerskor, troligen den bästa inom musikalgenren. Hon har bland annat gjort oförglömliga roller i musikalerna ”Kristina från Duvemåla” och ”Chess”, men även i filmen ”Såsom i himmelen”. På lördag uppträder hon däremot på en betydligt mindre scen – på Sunnersta Folkets Hus utanför Sollefteå.
– Ingen plats är för liten för mig, men visst är det kanske en mindre lokal är jag vanligtvis uppträder på. Men det ska bli både mysigt och kul att få komma tillbaka till mina barndomstrakter och uppträda i Sunnersta. Jag har faktiskt varit i Sunnersta tidigare, tillsammans med Lars T Johansson och Erling Eliasson.

Grunden till konserten i Sunnersta lades redan på fjolårets Skulefestival.
– Jag träffade Micke Holmsten på Skulefestivalen förra sommaren. Då berättade han om sitt projekt och sin stödgala i Sunnersta i förmån för prostatacancerförbundet Blå Bandet. Jag gör en hel del stödgalor, och inte minst cancerforskning ligger mig varmt om hjärtat, så jag blev direkt intresserad och ville ställa upp.

Konserten på Sunnersta Folkets Hus inhyser bara 150 personer och suget efter biljetter var stort när de släpptes. På åtta minuter var konserten utsåld.
– Jag ser fram emot konserten och att få sjunga med Maria. Jag och Maria ska göra några låtar ihop och några var för sig. Det blir en del låtar från uppväxten, exempelvis en Tomas Ledin-låt.

Snart väntar nya utmaningar för Sjöholm. I maj börjar hon jobba med musikalen ”Livet är en schlager”, som regisseras av Jonas Gardell. I musikalen har Sjöholm en av huvudrollerna, men även Johan Glans, Peter Jöback och Måns Möller finns med i rollistan.
– En rolig föreställning med många kända namn. Det ska bli särskilt kul att återigen få arbeta med Peter Jöback, som jag inte gjort speciellt mycket med sedan ”Kristina från Duvemåla”.


FAKTA – HELEN SJÖHOLM
• Född: 1970 i Sundsvall.
• Familj: Maken David Granditsky. Barnen Ruben, Samuel och Johanna.
• Roller: ”Kristina från Duvemåla”, ”Chess”, ”Där regnbågen slutar”, ”Såsom i himmelen”, ”Simon och ekarna”, ”My fair lady”, ”Aniara”.
• Aktuell: Uppträder på Sunnersta Folkets Hus under lördagskvällen.


Tillbaka