Helen sjunger med glädje

Västerbottens-Kuriren 140211

Av: EVELINA BURSTRÖM

ALLTID NERVÖS. Hon är ingen musikalälskare, och schlager är inte hennes grej. På fredag uppträder Helen Sjöholm på ett fullsatt Idun, och hon lovar att vara extra kärleksfull.
AKTUELL. Helen Sjöholm har årsåldern då hon sjöng i kör och var med i musikaler i hemstaden Sundsvall. Att stå på scen kan verka skräckinjagande för de flesta, men ändå har Helen Sjöholm dragits till det.
Ibland kan jag fråga mig själv det strax före premiärer: Varför går jag in i det här? Men har man de förutsättningarna som jag har haft, med en väldig sångglädje, en röst som håller och ett behov av att uttrycka sig, känns det väldigt glädjefyllt. Jag har ett stort behov av att sjunga och agera, säger hon till VK.

För nervös, det är Helen Sjöholm fortfarande innan föreställningarna.
Ja, alltid. Men jag har upptäckt att det finns en väldig energi i det också, som man verkligen kan använda när man framträder. Jag tror man måste vara lite spänd och nervös. Det krävs en sådan koncentration och att vara i nuet för att uppträda att det måste finnas en anspänning.


Du är kanske främst känd för dina musikalroller. Vad är det med musikalformatet som du gillar?
Jag tror att formatet gillar mig mer än jag gillar formatet om jag ska vara ärlig. Jag är ingen musikalfantast. Genremässigt är det inte något jag lyssnar på, men jag kan tycka om fina uppsättningar. Jag tror helt enkelt att jag passar för det; jag är en hyfsat habil skådespelerska med en dramatisk röst.

På fredag kommer Helen Sjöholm till Umeå för en helt utsåld konsert i Idunteatern. I konserten samlar hon tidigare musiksamarbeten som ett visalbum med Jojje Wadenius och förstås som sångerska i Benny Anderssons med musikallåtar och lite personliga guldkorn. Billy Joel, Joni Mitchell, Elvis Costello och Staffan Hellstrand exempelvis.
Det är en väldig blandning, men alltsammans är hopkokat i en musikalisk form som passar mig och mitt band, säger Helen Sjöholm. Efter denna turné, som tar slut i mars, börjar Helen Sjöholm repetera till Livet är en schlager, musikalen efter Jonas Gardells film med samma namn som har premiär i september.

Även om Helen Sjöholm själv blivit tillfrågad många gånger att medverka i Melodifestivalen så är schlagern inget för henne.
– Jag sitter som klistrad framför rutan nu med min 6-åriga son, och det kan vara underhållande. Jag imponeras av människor som river av en låt på tre minuter så där. Men det är verkligen inte min grej att gå in och tävla och göra något i ett så kort sammanhang. Jag älskar musikaliska sammanhang där man har tid på sig och kan bygga stämningar, säger hon.

När du uppträder i Umeå på fredag är det Alla hjärtans dag…
– Men gud vad gulligt! Det har jag faktiskt inte tänkt på. Det känns ju väldigt fint, särskilt när Umeå har detta kulturhuvudstadsår. Det känns ju jättekul. Det var länge sedan jag sjöng i Umeå så det ska bli roligt. Då ska jag vara extra kärleksfull.


HAR TRE BARN
Namn: Marie Helen Sjöholm.
Ålder: 43 år.
Född: Sköns församling, Sundsvall.
Bor: Nacka, Stockholm.
Familj: Maken David Granditsky,  ljudtekniker. Barnen  Ruben, (6 år) och tvillingarna Samuel och Johanna (2 år).
Bakgrund: Roller i musikaler som Kristina från Duvemåla, Chess och My fair lady. Har medverkat i turnéer med Björn Skifs och Rhapsody in Rock, TV-program som Så ska det låta och Allsång på Skansen samt uppsättningarna Spelman på taket, Les Miserables och Aniara. Har turnerat och gett ut skivan Visor med Jojje Wadenius, och släppt skivan Genom varje andetag med Anders Widmark. Sjunger i Benny Anderssons Orkester. Filmroller i Där regnbågen slutar och Så som i himmelen.
Aktuell: Uppträder i Idunteatern i Umeå på fredag.


Tillbaka