Allt blir till guld för Helen

Strengnäs Tidning 110207

Av: THERES FORSSÉN

I sin genombrottsroll Kristina i musikalen Kristina från Duvemåla förvandlades guldet till sand, men för Helen Sjöholm är det snarare tvärtom. Det mesta hon har gjort har blivit succé, och senaste projektet har redan förvandlats till guld.

Helen Sjöholm, 40, är just nu ute på turné och på onsdag är det Lokomotivet i Eskilstuna som får besök. Turnén tar avstamp i hennes senaste album Euforia – Helen Sjöholm sjunger Billy Joel, som innehåller utvalda delar av Billy Joels låtskatt på svenska. För de svenska tolkningarna står Tomas Andersson Wij och skivan, som släpptes i november, har redan sålt guld.

Hur har turnén varit än så länge?
– Över förväntan! Det här är ju ett nytt material och då vet man inte hur det ska landa. Vi gör förvisso mycket annat än Billy Joel i konserten också. Vi har blandat upp med lite oväntade saker och det har fungerat otroligt bra. Det gör mig så glad att folk är nyfikna på nytt och inte bara vill höra gammalt.

Om folk är intresserad av Helen Sjöholms musikaliska förflutna är det mer än förståeligt, där finns nämligen imponerande framgångar. Efter att ha vunnit svenska folkets hjärtan i rollen som Kristina i musikalen Kristina från Duvemåla har succéerna radats upp. Helen Sjöholm har bland annat tilldelats Guldmasken för sin huvudroll i Chess och tillsammans med Benny Anderssons Orkester, BAO, parkerade hon på Svensktoppen längst av alla bidrag någonsin med låten Du är min man. Hon har också skådespelat i svenska Oscarsbidraget 2004, Så som i himmelen. Där sjöng hon Gabriellas sång, som är en av de låtar som legat längst på Svensktoppen.

Förvandlas allt du rör vid till guld när det kommer till musik?
– Nej, så är det inte. Jag har haft privilegiet att kunna välja med magen väldigt länge. På så sätt har jag ju kunnat brinna för grejerna, vilket gör att det ofta blir lyckat. Men den här Billy Joel-plattan har ju tagits emot väldigt olika, jag har fått allt från ”helt lysande” till tvåor. Men visst, jag kan se att jag har varit med om en hel del som blivit väldigt lyckat.

Jag pratade med Lasse Holm förra året och han sa att han drömmer om att få med dig till Diggiloo. Vad säger du om det?
– Det är verkligen smickrande, men jag tror inte att jag passar in. Jag är ju sortmässigt inte schlager och den typen av sommarunderhållning. Man ska aldrig säga aldrig, men jag kan känna mig mer dragen till en annan slags repertoar.

Du har även sagt i tidigare intervjuer att du aldrig kommer att ställa upp i Melodifestivalen?
– Man ska ju som sagt aldrig säga aldrig, men det tror jag inte att jag kommer att göra. Jag trivs inte i ett sådant sammanhang där man har tre minuter på sig och ska maxa. Jag är verkligen en långdistansare.

Tillbaka