Helen behöver musiken i sitt liv

Linköpings-Posten 101201

By: TOBIAS JOSEFSSON

Du har säkert någon gång sett henne på film eller på en scen. Du har säkert hört hennes unika stämma sjunga en av alla oförglömliga sånger som har skapats. Det du däremot kanske inte har läst om är hur Helen Sjöholms musikaliska karriär började och hur hon är som person.

Helen Sjöholm är just nu aktuell med nya skivan Euforia och i kölvattnet kring den lanseringen väntar ett kommande besök i Linköping i februari. Bland annat därför har vi den här gången fått chansen att bekanta oss lite med sångfågeln, som har många olika talanger att varva mellan.
– Jag är sångerska som gärna skådespelar och jag befinner mig just nu mitt i livet med familj och jobb, säger Helen själv om sin nuvarande situation i livet.
– Jobbet och familjen är det som fyller min tid, som för så många andra, berättar hon och förklarar att turnerandet och artisteriet är en central del för helheten.
– Jag behöver det i mitt liv för att kunna vara en bra förälder och hel person, även om familjen alltid kommer först när det gäller.

Sången har alltid funnits  
Norrlandstösen som nyligen har passerat 40-strecket växte upp i Sundsvall och bor numera med sin man i utkanten av Stockholm. Redan som liten hördes det när Helen var i närheten och hon var alltid i farten.
– Som liten tjej var jag högljudd och full av energi, och det är jag fortfarande, säger hon med glimten i ögat.  Redan tidigt var det uppenbart att sången var någonting för henne, kanske var det ett bra sätt att få utlopp för energin och den ljudliga egenskapen.
– Jag kan inte säga när jag började sjunga, för jag har nog alltid gjort det. Jag började i varje fall sjunga i kör när jag var åtta år och ungefär då började jag sjunga ännu mer hemma också. Jag satt och kompade för mig själv vid pianot, tog ut alla maffiga 80-talsballader och satt hemma och sjöööng…

Medmänsklighet och miljö  
Sedan dess har sången alltid funnits med i livet på ett eller annat sätt. Vi som är mottagare för hennes olika talanger har bland annat fått uppleva rösten tillsammans med Benny Anderssons Orkester, i musikaler som Chess och Kristina från Duvemåla, dessutom som skådespelare i bland annat Så som i himmelen.
– Musiken och artisteriet är en stor del av mitt liv. Jag älskar att repetera, hitta på nya idéer, prova mig fram, spela i olika föreställningar och ge konserter, säger Helen som förutom musiken och familjen gärna framhåller ett par andra områden som engagerar henne.
– Jag brinner för medmänsklighet och en mer varsam behandling av vår miljö. Jag försöker, i det lilla, göra vad jag kan och stödjer flera organisationer i deras arbete.

Lätt att entusiasmeras  
Att Helen har många olika talanger har jag konstaterat flera gånger om vid det här laget. Men finns det då några mer undanskymda sådana som inte folk känner till?
– Inga dolda talanger. I så fall är de rejält dolda, säger Helen finurligt och tillägger:
– Men jag är bra på att göra många saker samtidigt!  Apropå folk undrar jag också om det finns några särskilda personer som hon vill framhålla som extra betydelsefulla på ett eller annat sätt.
– Det finns många människor, utöver min närmaste familj så klart, som har betytt mycket för mig genom åren, både privat och i jobbet. Det är nästan lite svårt för mig att urskilja, jag har lätt att påverkas av andra och att entusiasmeras.

Om tio år…  
Inom musikens värld finns det många personer som är värda att nämnas, men Helen lyfter ändå fram en person lite extra – Martin Östergren, som är både pianist, arrangör och kompositör.
– Jag har jobbat tillsammans med honom sedan snart 15 år tillbaka. Vi kommer alltid tillbaka till varandra, både på ett personligt och på ett musikaliskt plan. Sådant kommer inte till en ofta i livet, säger Helen och fortsätter:
– Min mormor och farmor är också väldigt betydelsefulla för mig, även nu när de inte är i livet.  Avslutningsvis blickar vi framåt genom att Helen själv får spekulera kring var hon befinner sig om tio år.
– Då lever jag förhoppningsvis i stort som nu, men jobbar säkert mindre än i dag och tar långsammare promenader. En god hälsa hoppas jag också att kunna ha.


HELEN SJÖHOLM  
Fullständigt namn: Marie Helen Sjöholm Granditsky
Född: 10 juli 1970
Uppvuxen: Sundsvall
Bor: Stockholm
Familj: Maken David, sonen Ruben
Bästa egenskaper: Inkännande och lyssnande
Vill bli bättre på: Att säga nej
Tycker inte om: Att beskriva sig själv med tre ord
En ledig lördagkväll: spenderar jag hemma med min familj


Tillbaka