19 frågor till Helen Sjöholm

QX

Av: ANDERS ÖHRMAN

Just nu toppar hon listorna med albumet ”Euforia – Helen Sjöholm sjunger Billy Joel”. Och efter nyår tar hon med sig albumet ut på Sverigeturné. QX ringde upp en förkyld Helen Sjöholm.

Vinterns kalla vindar viner utanför fönstret och det är hur många minusgrader som helst, men inne värmer Helen Sjöholms röst från stereon. En röst som tinar de frusnaste fingrar och tår. På nya albumet tolkar hon några av Billy Joels låtar. Ett album som hittat sin publik.

Tre veckor på topp 10 och albumet har redan sålt guld, grattis Helen!  
– Åh, tack! Jag fick precis reda på det så ikväll har skivbolaget fixat en middag med hela bandet, det ska verkligen bli jättekul att fira lite. Det känns lite oväntat att den sålt guld eftersom skivbranschen ser ut som den gör idag.

Vad var det som drog igång hela det här Billy Joel-projektet?  
– Vi var mitt i en flytt och plockade upp kartonger och min man David höll på att föra över musikfiler från datorn och plötsligt kom She’s always a woman ur högtalaren. Då kom minnena tillbaka.

Det var en gammal favorit?  
– Ja, jag hade haft den på ett blandband när jag var 14 år och jag tyckte så mycket om den. Sedan fortsatte jag att gräva lite i Billy Joels material.

Kunde du några fler låtar med honom innan du satte igång det här projektet?  
– Nja, jag kunde väl ett par låtar som Uptown girl,Tell her about it, New York State of mind och Just the way you are. Sen kände jag ju igen en del låtar men visste inte att det var Billy Joel som gjort dem.

Den reaktionen verkar rätt vanlig.  
– Ja, många säger liksom ”Jaha, är det Billy Joel som gör den”.

Ja, och inte Billy Idol!  
– Haha, nej, men jag hörde att det faktiskt var någon som trodde att jag gjort en coverskiva med Billy Idol-låtar. Det vore något. Det kanske är nästa skiva…

De svenska texterna på skivan är skrivna av Tomas Andersson Wij, vilken kille..  
– Ja, han är fantastisk. Han har ett speciellt språk. Det är både enkelt och poetiskt. Jag är så glad att han sa ja till det här.

Har du träffat Billy?  
– Neeej, (skrattar) jag tror inte han är så anträffbar heller.

Har du skickat skivan?  
– Nej, inte än, men jag tänkte ta upp det ikväll, klart han måste ha den.

Då kanske han ringer dig en dag…  
– Ja, och skriker ”What the fuck have you done with my songs”…

Och nu ska ut på turné?  
– Ja, det ska bli otroligt kul.Vi börjar i slutat av januari och fortsätter hela februari.

Vad kan vi vänta oss av konserten?  
– Det blir ju mycket material från nya albumet, och en låt som inte kom med på skivan, vi tog bort den i sista stund, The Entertainer, men den kommer funka bra live. Sedan blir det en del tillbakablickar i karriären. Men det är ingen best of-turné.

Finns det något låt du känner att du måste sjunga?  
– Nej, det tror jag inte. Jag försöker undvika att tänka så.

Du är min man?  
– Nej, då får man komma på någon BAO-spelning i så fall. En del låtar passar helt enkelt inte att köra med det bandet och den uppsättningen jag har med mig ut på turnén.

 Gillar du att turnéra?  
– Ja, men det var så länge sedan jag turnérade. De senaste åren har jag mest uppträtt på ett och samma ställe i två eller tre säsonger. Som ”My Fair Lady” och nu ”Aniara” som jag spelar på Stadsteatern. Men det ska bli kul. Jag har ju turnérat förr och har sett hela Sverige.

Kan du Sverige?  
– Nja, jag är ingen ”På Spåret”-person direkt som kan allt om skogar och städer och sjöar, men jag har sett mycket och spelat på väldigt många olika platser.

Hur känner du för mellansnacket på en konsert, är det nervöst?  
– Nej, inte alls. Det tycker jag är kul. Jag har börjat fundera lite på vad jag ska säga, men det brukar falla sig naturligt när man satt ihop låtlistan och så. Mellansnack är viktiga, det vet jag ju själv när jag går på konsert med någon man gillar, man vill att de ska prata lite, berätta saker.

Jag kollade vilka klipp som finns med dig på youtube och då är det ett klipp från Carnegie Hall i New York där du framför Du måste finnas på engelska, You have to be there. Och i en av kommentarerna står det ”Jag har aldrig tidigare sett 2800 människor hoppa ur sina säten på samma gång som efter det låten”. Det verkar ha varit ett magiskt ögonblick.  
– Jaaaa, det var det verkligen. Jag fick nästan en chock när jag sjungit klart, jag var inte alls beredd på det. Jag höll på att smälla av när jublet brakade loss, det kommer jag aldrig att glömma.

Den 14 februari anordnas QX Gaygala där Årets homo bland annat ska utses, vem är din egen Årets homo?  
– OJ! Det var ingen lätt fråga. Jag jobbar ju med så många homosar som är så duktiga och bra på alla sätt. Men jag tror att min väninna Karin får bli min Årets Homo. Hon insåg rätt sent i livet hur det låg till och bröt upp från sitt tidigare liv och har idag en fru och två barn. Modigt och imponerande. Jag är så glad för hennes skull!


HELEN SJÖHOLM  
Namn: Marie Helen Sjöholm Granditsky
Ålder: 40
Bor: Nacka, Stockholm
Aktuell: Med nya albumet”Euforia – Helen Sjöholm sjunger Billy Joel ”
Nyårslöfte: Nej, inget officiellt. Jag behåller det för mig själv, så ingen vet ifall jag bryter det…


Tillbaka