Helen Sjöholm om ”Änglagård” och spelningen i Strängnäs

Södermanlands Nyheter 2023-03-06

Av: CATARINA NITZ

När den ikoniska filmen Änglagård blir musikal i höst kommer Helen Sjöholm att spela rollen som Rut – svensk filmhistorias kanske värsta surtant. Men innan det blir dags att börja repetera gör Helen Sjöholm en livespelning i Strängnäs. Vi har tagit ett snack med den folkkära stjärnan.

Tisdag den 28 mars kommer sångaren och skådespelaren Helen Sjöholm till Thomas Arena för en konsert. Biljetterna tog slut i ett nafs.

– Vad kul, jag ser mycket fram mot det, säger Helen Sjöholm när vi talas vid i telefonen.

(…).

2020 gav Helen Sjöholm ut albumet En ny tid med specialskrivet och handplockat material. Under turnén som följde skivsläppet lärde hon känna pianisten Rickard Nilsson.

– Vi kände att vi skulle kunna göra någonting på två, så vi sågs och liksom bara testade. Det kändes jättebra och vi har gjort ett gäng spelningar under hösten med ett material som representerar och täcker hela min karriär.

Dessutom blir det en liten miniturné nu i vår.

– Det har varit jättekul. Jag landar tillbaka lite i hur det började. För mig var det oftast med en pianist.

Att skala ner och arbeta med bara en röst och ett instrument har inneburit att Helen Sjöholm har fått ta sig an vissa låtar på sin repertoar på ett annorlunda sätt.

– Hur gör man då med de här stora pampiga låtarna? Vad handlar de om? Det känns fint och det blir ett samspel som blir väldigt intimt.

Publiken kan räkna med att får höra visor, sånger ur Kristina från Duvemåla, låtar hon har sjungit med Benny Anderssons orkester och när hon medverkade i TV4-programmet Så mycket bättre.

Helen Sjöholm kommer till och med att sjunga en visa som är skriven om hennes egen mormor.

Helen Sjöholms mormor levde hela sitt liv i byn Näsåker i Ångermanland, och det är bland annat ur mormoderns liv i byn som Helen Sjöholm hämtar inspiration till sin gestaltning av Rut i den kommande musikalen Änglagård, som har premiär den 10 september på Oscarsteatern i Stockholm.

– Jag blev sugen för att jag tycker så mycket om att göra repetitionsarbeten kring något nytt. Även om det här är en gammal historia och många har den i sitt hjärta, är musiken ny och manuset är också nytt.

Musiken är skriven av Fredrik Kempe och för manus står Edward af Sillén tillsammans med Daniel Réhn. Edward af Sillén kommer även att regissera.

Den arga och bittra karaktären Rut är så långt i från mysig tant man kan komma. Helen Sjöholm har stor respekt för Viveka Seldahls (1944-2001) rolltolkning i de två första Änglagårdsfilmerna.

– Inte minst i den där ikoniska scenen där hon skäller ut det nya gänget där i Änglagård. Både hennes skådespelarinsats men också det som det representerade – rädslan för det nya och avskyn mot det som hotar allt som är invant. Men i Rut finns det så mycket mer.

– Varför hon är som hon är beror ju på att hon har blivit så grymt sviken. Det är ju intressant att jobba på och gräva i. Vad händer med en människa som går och bär på en hemlighet och som har blivit sviken? Det är ju det Rut handlar om.

Är det några bra låtar i musikalen?

– Ja, det är det! Det finns mycket bra musik som Fredrik Kempe har skrivit. Det blir nog inget anthem för mig, det blir lite mer svängigt, tror jag. Det kommer definitivt att bli en stor upplevelse att se och höra det här.

(…)

(Hela artikeln återges inte av upphovsrättsliga skäl)

Tillbaka