”Änglagård” blir musikal med Sjöholm och Körberg

De fyra huvudrollsinnehavarna i musikalen Änglagård samlade kring ett grönt runt bord inomhus.

Foto och © Mats Bäcker

Hallands Nyheter 2023-02-21

Av: MARTIN ERLANDSSON

Efter succén med Så som i himmelen ska delar av samma team göra musikal av Änglagård – med Helen Sjöholm i en av rollerna.
– Det kommer att bli kul och spännande, säger sångerskan som även sjunger i Falkenberg i mars.

Fem år efter Så som i himmelen ska en annan känd, svensk film bli musikal på Oscarsteatern från den 10 september, med ny musik av Fredrik Kempe, manus av Edward af Sillén och norska Tuva B Larsen i huvudrollen.

Den här gången har producenterna Johan och Vicky von der Lancken valt att göra om trefaldigt guldbaggebelönade Änglagård, med Tommy Körberg och Helen Sjöholm i två av berättelsens mest minnesvärda biroller.

– Det är beundransvärt att de tar ett sådant kliv i de här osäkra tiderna. Vi hoppas att vi kan bjuda på en riktigt stor upplevelse, med skratt och gråt, som klingar med åskådarna väldigt länge, säger Helen Sjöholm.

Viveka Seldahls rollfigur

Helen ska spela den djupt troende Rut, som bland annat förfasar sig över hur omoralen sprider sig i den lilla byn i Västergötland när showartisterna Fanny och Zac anländer från Berlin med sina frisinnade vänner.

Ingen kan väl glömma hur Viveka Seldahl (1944–2001) gjorde rollen och skällde ut huvudpersonerna.

– Det är en klassisk scen som finns i mångas minnen och som är med på ett nytt sätt. Viveka Seldahls fantastiska rollprestation har satt stark prägel på min bild av Änglagård, men jag hoppas kunna hitta något eget, säger Helen Sjöholm och fortsätter:

– I Kristina från Duvemåla fanns både en litterär förlaga och Liv Ullmans roll i filmen, men jag försöker att skaka av mig det när man tillsammans skapar något nytt i en ny form, musikteater.

Hur var det att se Så som i himmelen, där din roll som Gabriella i filmen tolkades av Malena Ernman?

– Det hade ju gått 15 år sedan filmen och jag upplevde att man snabbt dras med i ett annat berättande och att det blir en ny upplevelse, svarar Helen.

Var du tillfrågad att vara med i musikalen?

– Det fanns sådana tankar, men för mig fanns det inte på kartan, eftersom jag redan hade gjort min Gabriella.

Sjöng ihop i På spåret

Helen Sjöholm känner redan flera i ensemblen. Tommy Körberg har hon delat scen med många gånger förut, exempelvis i Chess på svenska 2002–2004, My fair lady 2008–2009 och med Benny Anderssons Orkester – senast i finalen av På spåret, som sändes i fredags.

– Tommy blir fantastiskt roligt att jobba med igen och Fredrik Lycke, som jag ska spela par med (han gör Sven Wollters roll som Axel), har jag gjort många konserter med och längtat efter att spela med. Jag vet ju precis hur det känns att sjunga med Fredrik och han är även en väldigt fin skådespelare, säger Helen.

I filmen Änglagård spelades Fanny av en 27-årig Helena Bergström och nu ska rollen göras av 31-åriga Tuva B Larsen. Rikard Wolff gjorde Zac som 33-åring (och var 59 när han dog 2017) och nu tas rollen över av 48-årige Lindy Larsson, som slog igenom som pastorsadjunkten Kristoffer i Änglagård – tredje gången gillt 2011.

(…)

Körberg i Günthers roll

Änglagård av Colin Nutley hade biopremiär den 21 februari 1992 och sågs av 1,14 miljoner personer. Den nominerades till fem guldbaggar och vann för bästa film och bästa regi, samtidigt som Ernst Günther (1933–1999) fick en specialbagge för ”kreativa insatser” som Gottfrid.

Just den rollen, som en av byns två åldrade, ensamstående bröder, görs i musikalen av Tommy Körberg – legendaren som har uppträtt på Fridas i Kärradal norr om Varberg nästa alla somrar sedan 2002.

Det blir alltså 74-årige Körberg som får yttra Gottfrid klassiska repliker om ”bananer i öronen”.

– Det är ganska vanligt att filmer görs till musikalen med andra skådespelare. Just nu spelas exempelvis Bodyguard på Chinateatern och där gör Nadja Kasanesh Holm rollen som Whitney Houston hade, berättar medproducenten Bosse Andersson från Falkenberg och 2entertain.

Samarbetat i 20 år

Bosse tycker att det är intressant att konkurrenter som Stockholms stadsteater och Göteborgsoperan samtidigt satsar på beprövade kort som A chorus line respektive Cabaret.

– Ja, det borde ju vara tvärtom med tanke på att de bara får 25 procent av intäkterna från biljetter och 75 procent från bidrag, men för oss är det en ära att få vara med när Vicky och Johan gör en helt ny musikal på kommersiella villkor. Idén dök upp för några år sedan och att Så som i himmelen gick så bra gav en boost, säger han och påminner om att det i år är exakt 20 år sedan 2entertain började samarbeta med Vicky von der Lancken.

Edward af Sillén, som skriver manus med Daniel Réhn och regisserar, har förutom många krogshower, pjäser, tv-galor och musikaler även skrivit manus till två långfilmer som har regisserats av Änglagårdsparet Colin Nutley (Medicinen) och Helena Bergström (En underbar jävla jul).

Edward af Sillén tycker att musikalgenren handlar om att maximera alla känslor.

– I en film kan man luta sig mot fotot men här ska allt göras konkret på en scen och jag är så imponerad av Fredrik Kempe som skriver musiken, han bidrar med rent guld, säger af Sillén till GP och fortsätter:

– Jag har jobbat med så många olika projekt ihop med Fredrik och här passar han verkligen perfekt. Och jag kan redan nu lova att det blir riktiga paradnummer. När jag hörde en sång som Helen Sjöholm sjunger i första akten höll jag bokstavligen på att trilla av stolen.

Konsert i Falkenberg

Redan den 29 mars kan de som har köpt biljett höra Helen Sjöholm live i en fullsatt Falkenbergs stadsteater.

52-åringen från Sundsvall ska bland annat framföra välkända hits på Svenstoppen, som exempelvis Du måste finnas ur Kristina från Duvemåla (1995), Du är min man med Benny Anderssons Orkester (2004) och Gabriellas sång ur Så som i himmelen (2004).

– Konserten ska representera hela min karriär och jag har exempelvis med något från samarbetet med Anders Widmark (på albumet Genom varje andetag, 2003), något från Så mycket bättre (2020) och en personlig visa om min mormor, som är från en sådan by som i Änglagård, Näsåker i Ångermanland, där jag har mycket rötter.

Helen Sjöholm kompas av pianisten Rikard Nilsson. Det är Lions i Falkenberg som arrangerar konserten och det ekonomiska överskottet går till välgörande projekt.

– Jag och Rikard lärde känna varandra för två år sedan ungefär, när vi turnerade med ett större band. Sedan började vi jobba ihop med bara rösten och ett instrument och det är ju en grund som man kommer ifrån och gillar att landa i. Man behöver ha en helt ny ingång i varenda låt för att hitta kärnan i den, förklarar Helen.

Gillar Vallarnas buskis

De senaste två somrarna har Helen Sjöholm varit i Falkenberg med familjen och bland annat sett 2entertains buskis på Vallarna.

– Det började när vi skulle köra hem från Skåne och kände att det var för långt och eftersom min man (David Granditsky) är god vän med Annika Andersson (Korenado) så sov vi över i Falkenberg. Nu har Vallarna blivit lite av en kul tradition, som ungarna frågar efter, så vi åker nog dit i år igen. Vi upptäckte även stränderna och hur fint det är i Falkenberg på somrarna, berättar Helen Sjöholm.

(…)


Musikalen Änglagård

  • Manus byggt på filmen av Colin Nutley: Edward af Sillén (även regi) och Daniel Réhn
  • Kompositör: Fredrik Kempe. Musikarrangör: Karl-Johan Ankarblom. Kapellmästare: Johan Siberg. Scenografi: Lars Östbergh. Kostymdesign: Annsofi Östbergh Nyberg.
  • I rollerna: Tuva B Larsen som Fanny (i filmen: Helena Bergström), Lindy Larsson som Zac (Rikard Wolff), Helen Sjöholm som Rut (Viveka Seldahl), Tommy Körberg som Gottfrid (Ernst Günther), Gustav Levin som Ivar (Tord Peterson), Fredrik Lycke som Axel (Sven Wollter), Martin Stokke Mathiesen som Mårten (Jakob Eklund), Sofia Pekkari som Eva (Ing-Marie Carlsson), Per Svensson som pastorn (Reine Brynolfsson) och Denny Lekström som advokaten (Peter Andersson).
  • Ensemble: Caroline Gustafsson (ersättare för rollen som Fanny), Hjalmar Freij (Mårten), Jonas Schlyter (Axel), Joakim Jennefors (Gottfrid), Cecilia Wrangel (Eva) med flera.
  • Premiär den 10 september 2023 på Oscarsteatern i Stockholm, producerad av Vicky Nöjesproduktion (Vicky & Johan von der Lancken) och 2entertain (Bosse Andersson).

Tillbaka

(Hela artikeln återges inte av upphovsrättsliga skäl)