Sånglustturné med Helen Sjöholm – alltid med ett leende på scen

VLT 131011  

Av: MONIKA OTTOSON

På gång
Helen Sjöholm
Konserthuset
Imorgon, lördag

(…) Det är både ”superintensivt” och kul att vara hemma med tvillingar. Men nu vill Helen Sjöholm ut till publiken igen. En sånglustturné kallar hon de konserter som hon ger i höst.    

(…) På turnén är hon ute som sig själv och har själv valt låtarna. Den här gången blir det allt från svenskt vismaterial till sånger av Elvis Costello, Billy Joel och Joni Mitchell. Och ja, publiken i Västerås får nog höra henne sjunga ”Du är min man”, låten som låg på svensktoppen i 278 veckor.
– Om de vill att jag ska göra det. Och om de klappar tillräckligt, säger hon och skrattar.

Helen Sjöholm hör till de artister som får fina recensioner, rent av hyllad. (…) Hon har fått många utmärkelser, som ”Guldmasken”, ”Thaliapriset” och flera grammisar och har sjungit i både Carnegie Hall och i Royal Albert Hall.

Hur vet hon ifall hon kan bli bättre på något när det är så många lovord?
– Det är att jag har en drivkraft i mig, svarar Helen Sjöholm.
– Jag är aldrig nöjd. Jag tänker alltid att ’hur kan jag få det här lite bättre?’ Det gäller både sångmässigt och med mellansnack och alla de många delar som hör till ett framträdande.
– Mycket sker också i mötet med publiken. Där kan jag märka om det kanske är något som saknas.

Hon tycker att en av hennes styrkor är nyfikenhet. Att vilja pröva nya saker. (…) Det ställer krav på henne att hitta något som utmanar henne.
– Det kan handla om ett tonläge som inte är mitt, om omfånget eller ett uttryck i rösten som inte liknar mycket annat i det jag gör.

När hon tänjer på sina gränser på det sättet känns det tryggt att turnera med gamla kollegor som Jojje Wadenius och Martin Östergren. (…) Med i bandet på höstturnén finns också en bassist och en trummis som inte varit med tidigare och som kommer med nya perspektiv.

Helen Sjöholm visste tidigt att sången var en stor del av hennes person. Hon sjöng jämt. Men det tog tid för henne att se sången som ett yrke.
– Det var väl efter gymnasiet som jag började arbeta med två äldre professionella musiker och såg att musiken är något man kan pyssla med.

Ändå var hon inte riktigt säker utan började läsa på kulturvetarlinjen i ett år. Men då kom Kristina in i hennes liv. I en uttagning med 1 000 sökande blev Helen den som Björn och Benny valde ut till att spela titelrollen i musikalen ”Kristina från Duvemåla”.
– Det var jättestort för mig, säger hon.
– Det var verkligen ett once in a lifetime på alla plan, min stora chans. En så stor roll, så genomskriven. Jag tänkte att ’nu ger jag järnet!’


MER OM HELEN SJÖHOLM
I fem år från 1995 till 1999 spelade Helen Sjöholm rollen som Kristina i musikalen ”Kristina från Duvemåla”. Hon har även medverkat i musikaler som ”Chess”, ”Spelman på taket”, ”Les Miserables” och ”My Fair Lady”. Helen är också medlem och sångerska i ”BAO”, Benny Anderssons Orkester. Som skådespelerska har hon medverkat bland annat i filmerna ”Så som i himmelen” och ”Simon och ekarna”. Helen är född och uppvuxen i Sundsvall, men bor i Nacka. Hon gifte sig 2006 med ljudteknikern David Granditsky. De har två söner och en dotter tillsammans. Ruben, född 2007, och tvillingarna Samuel och Johanna, födda 2011.


(Hela artikeln återges inte av upphovsrättsliga skäl)

Tillbaka