Helen Sjöholm släpper ny studioplatta

Expressen 101115. Foto och © Olle Sporrong

Expressen 101115

Av: TT SPEKTRA
Foto: OLLE SPORRONG

Det tog åtta år för Helen Sjöholm att släppa en ny studioplatta. Ganska otippat blev det en hyllning på svenska till Billy Joel. Av ren egoism, säger hon själv. Allt är egentligen maken Davids ”fel”. För en tid sedan höll han på att föra in låtar på datorn och plötsligt dök Billy Joels ”She’s always a woman” upp i högtalarna.

– Det är en gammal favorit som jag har lyssnat mycket på för länge sedan. Jag hade den på ett gammalt blandkassettband, ett av de få jag behållit. Nu blev jag nykär i låten, berättar hon.

Inte engelska  
För de flesta är Billy Joel mest förknippad med låtar som ”Uptown girl” och ”Just the way you are”. Men när Helen Sjöholm började lyssna sig igenom den amerikanske sångarens låtskatt var det lite mer okända melodier hon fastnade för. Och en sak var hon säker på – om det blev en skiva skulle hon inte sjunga på engelska.
– En coverskiva rakt av kändes inte aktuellt. Jag trivs på svenska. Och Billy Joel är en fantastisk låtskrivare och textförfattare, men många av låtarna har ett manligt perspektiv och känns kanske lite tidsknutna.  Men vem skulle översätta låttexterna? Ganska snart fastnade hon för kollegan Tomas Andersson Wij.  – Jag hade rätt vaga begrepp om Billy Joel, däremot tyckte jag väldigt mycket om Helen Sjöholm, konstaterar Tomas Andersson Wij och fortsätter:
– Om jag ska vara ärlig så tycker jag han är långt ifrån den bästa textförfattare jag har stött på. Det hade känts jobbigare att översätta Cohen eller Dylan en hel skiva eftersom jag har en sådan respekt för dem.

Mindre testosteron  
Lite mer avskalade, mer poetiska och aningen mindre testosteronstinna. Ungefär så kan man sammanfatta Helen Sjöholms Billy Joel-tolkningar på plattan ”Euforia”. Och nej, hon ser ingen tänkt målgrupp framför sig.
– Det har verkligen varit en egoistisk resa, där jag gjort vad jag känt för.  2010 har varit hektiskt för Helen Sjöholm. Fram till nyår spelar hon i ”Aniara” på Stockholms stadsteater och den 11 mars blir det biopremiär för ”Simon och ekarna” där hon har en bärande roll.
– Det är ett exceptionellt år för mig. Men det gick inte att stoppa, ibland går det inte att pausa när saker dyker upp, säger hon.  Nästa år ska hon ta det lugnare – även om 2011 inleds med hennes första stora turné på sex år.


HELEN SJÖHOLM OM…

… hur svårt det är att sjunga Billy Joel:  
”Låtarna har ett ganska stort omfång. Men det hörs inte för han sjunger så jävla bra och så enkelt. Det är inte förrän prövar själv som man inser hur svårt det är.”

… varför inte ”Just the way you are” finns med på skivan:  
”Det hände ingenting här inne, jag har hört den så mycket. Det kändes mer intressant att göra saker som fick de här två stämbanden att vilja sjunga.”

… andra musiker som gjort bra svenska tolkningar av kända låtar:  
”Mikael Wiehe, han har gjort en hel del fina grejor. Och Lars Forssell.”


TOMAS ANDERSSON WIJ OM…

… sin svärmors reaktion på Billy Joel-plattan:
”När jag berättade för henne att jag hade översatt Billy Joel för Helen Sjöholm sade hon skeptiskt ’Varför då?’. Ett halvår senare kom det fram att hon trott att jag menade Billy Idol.”

… att ”Just the way you are” inte finns med på ”Euforia”:  
”Jag ringde skivbolaget efter att jag hade sett låtlistan och sade ’Men vad fan, den låten är ju inte med. Har ni missat den? Vill ni inte sälja skivor eller? Jag skulle kunna göra en översättning på den och den skulle ligga på Svensktoppen i hundra år.’ Nu tycker jag det var jävligt coolt av Helen att välja med sådan integritet.”

… andra musiker som gjort bra svenska tolkningar av kända låtar:  
”Ulf Lundell. Han gjorde en hel platta ”Sweethearts” som jag gillar för att det känns som om han skrivit den. Olle Adolphson är också en av mina absoluta favoriter.”


BILLY JOEL
Amerikansk låtskrivare, pianist och sångare född 1949 i New York. Har sålt över 150 miljoner skivor över hela världen. Valdes 1999 in i rockmusikens Hall of fame. Var kanske mest känd under 1970- och 1980-talen med hitlåtar som ”Just the way you are”, ”Tell her about it” och ”Uptown girl”.  Deklarerade under 1990-talet att han tröttnat på popmusik.


Tillbaka