En magisk kväll på slottet

LTZ 100927

LTZ 100927

Av: ÅSA ERIKSSON AHNFELT,
Länstidningen Östersund

Det blev en magisk afton när Mikael Rahm bjöd in till ”tandsoaré” på Högfors slott i går kväll. Och annat var väl inte att vänta med en gästartist som Helen Sjöholm.

Som enda tidning fick LT vara med när Helen Sjöholm och pianisten Stefan Nilsson kom till Högfors slott utanför Häggenås för att sjunga och spela tillsammans med slottsherren Maths O Sundqvist. Mikael Rahm hade ordnat mötet som tack för att Maths O hjälpt honom att få nya tänder.

Helen Sjöholm får många förfrågningar om att sprida stjärnglans vid olika privata tillställningar, berättade hon för LT före soarén.
– Jag vet inte hur många som ringt och bett att jag ska komma och sjunga ”Du är min man” för deras karlar hemma i vardagsrummen …

Sådana uppdrag tackar hon alltid nej till, men att ställa upp när vännen Mikael Rahm frågade kändes fullkomligt självklart:
– Det här är en kärleksyttring.

De två har hållit kontakten ända sedan de träffades vid inspelningen av filmen ”Så som i himmelen” 1994.

Pianisten och kompositören Stefan Nilsson var också med då:
– Vid en filminspelning blir man ett jättetajt gäng som umgås intensivt under några månader. Sedan tappar man ofta bort varandra, men Mikael är en sådan person som man inte glömmer. Det är många i filmgänget som har hållit kontakten med honom.

Finansmannen Maths O Sundqvist hade både Helen Sjöholm och Stefan Nilsson hört talas om, men hur han var som sångare hade de ingen aning om:
– En sån här grej kan ju bli hur tokig som helst, egentligen. Men när vi kom hit och började repetera tillsammans med Maths O i förmiddags blev vi lite smått överrumplade; han är ju en mycket god sångare.

Soarén började med att Mikael Rahm hälsade gästerna välkomna med sitt paradnummer, monologen ”Firril’n”. Och ja, den lät väldigt bra med de nya tänderna på plats.

Sen fick vi höra Mikael och Helen Sjöholm tillsammans i den mycket passande ”Nu mår jag mycket bättre” med text av Kristina Lugn och musik av Benny Andersson.

Norrbottningen Stefan Nilsson ledde publiken i allsång i egna kompositionen ”Tornedalens solnedgång” och därefter blev det musik av Mikaels jämtländska vänner; folklåtar med spelmännen Sten Andersson och Calle Hernmarck, skillingtryck med ”Matnässtårsan” Birgit Werner och Kerstin Nilsdotter och visor a capella med kusinen Annika Persson, till vardags hårfrisörska i Hackås.

Så var det dags för Maths O Sundqvist att ta ton tillsammans med Helen Sjöholm.  Maths O sjunger med förkärlek religiösa sånger, och nu fick vi höra både den finstämda psalmen ”Kom nära mig” och en härligt medryckande version av ”Han har öppnat pärleporten”.

Dessutom Benny Anderssons fina ”Tröstevisa”.

En del hoppades nog också på ett solonummer av Helen Sjöholm, kanske ”Gabriellas sång” ur ”Så som i himmelen”. Men Helen själv ville annat. Hon bad Mikael Rahm sjunga sången, på jamska.

Och hon visste vad hon gjorde – han var ju ändå kvällens verkliga huvudperson och att få höra honom klämma i med ”Je vill lava lycklein för att je e je” blev en perfekt avslutning på programmet.

Tillbaka