Anderssons campingtur

Aftonbladet 090719. Foto och © Jens Peterson
Baoogie nights Benny Andersson bjuder in publiken och spelar upp till dans i utsålda
grönområden runt Sverige.

Aftonbladet 090719

Av: JENS PETERSON
Foto: JENS PETERSON

Inga divalater när Benny och hans BAO är ute på turné: Man bär sina kläder själv, svårare är det inte

BORGHOLM-VÄSTERÅS-LEKSAND. Musiken får svenska folket att dansa och le. Tänka på folkparker med kulörta lyktor och hembakt. Bakom scen är det samma gemyt. Varm korv och kanelbullar. Nöjesbladets reporter var inbäddad under tre turnédygn med Benny Anderssons orkester. Musik till frukost, lunch och varmrätt.

Öland, sommar, trångt med turister. Där väntar en kvinna i papiljotter och mjukisdräkt. En mogen man står och stryker ett par byxor. En annan sitter och leker med sin nyinköpta kamera. Mamma, pappa, barn på campingsemester? Inte riktigt. Tommy Körberg testar sin nya kamera. Helen Sjöholm gör i ordning frisyr och kläder och Benny Andersson stryker scenkläderna en halvtimme innan hans orkester ska spela i Borgholms slottsruin.

Andersson. Sveriges vanligaste efternamn. Finns det något ovanligt med den här turnén är det att allt är så… vanligt. Motsatsen till uppblåst.

Alla får lika mycket betalt
Benny Anderssons orkester. Inte en stjärna och hans kompmusiker. En helhet där Orkester har samma tyngd som Benny Andersson. Alla musikerna får lika mycket betalt.

Kvällen före BAO:s spelning i London den 4 juli var Benny Andersson gäst i Jonathan Ross talkshow i engelsk tv. Sandra Bullock och Emma Watson från Harry Potter-filmerna satt också där. – När jag såg programmet och hur imponerade alla andra var av att få träffa Benny slog det mig hur stort det här är, säger Kalle Moraeus. Annars tänker man aldrig på sånt.

Av de som turnerar i sommar-Sverige är Benny Andersson den som nått störst framgångar och berömmelse. Men av sådant märks ingenting kring BAO.

”Allt bygger på lust”
Ingen hysteri. Inga vakter. Ingen som kroppsvisiterar publiken vid entrén eller beslagtar paraplyer och mobiltelefoner. Inte ens någon som säger till folk att stänga av sina mobiltelefoner. Inga fotoförbud. Helt enkelt inga förbud.

Mer en resa som handlar om glädje och att säga ja. – Allt det här bygger på lust, säger Benny Andersson. Vi försöker bara göra det så trevligt som möjligt.

Och ta saken i egna händer. – Det är ganska enkelt, säger han. Man bär sina kläder själv. Svårare är det inte.

Görel – Bennys klippa
Inga assistenter och ingen security. Om man inte räknar Görel Hanser, som visserligen inte är den längsta eller biffigaste kroppsbyggaren i turnesällskapet. Men en stadig klippa är hon.

Görel Hanser har jobbat med Benny Andersson i 40 år. Under de åren har ABBA gjort världssuccé, ”Chess” spelat schack matt med London, ”Kristina från Duvemåla” vunnit hela svenska folkets hjärtan och ”Mamma mia!” fått människor att flina lyckligt i vartenda hörn av jorden. Snart ska den förmodligen sättas upp på månen.

Ändå säger hon att BAO är det roligaste hon gjort med Benny. Att hennes jobb går ut på att se till att artisterna har det bra. Och att det kan vara lättare att hålla sexton personer glada än fyra.

En whisky på maten
Hur blir de då glada? Med varm korv och kanelbullar. En liten whisky efter spelningen.

Varmkorven är obligatorisk. På den här turnén med Benny Anderssons orkester ska det finnas korv och bröd och bostongurka i pausen. Efteråt serveras något att äta och dricka bakom scen, och när orkestern återvänder till hotellet väntar nattvickning. Janssons frestelse eller pytt i panna med öl, vin och nubbar för den som så önskar.

Benny Anderssons orkester gillar att bo bra och äta gott. Men det är inte det viktigaste. Orkestern kan äta snabbmat på hamburgerrestauranger. Sova i bussen om det blir kris med hotellrum. Men musiken. Alltid på allvar. Det här är människor som andas musik med varenda por i kroppen. – När man går upp på scen är det inte på kul, säger Benny Andersson. Vi vill leverera max. Även om vi lirar ”Gamle Svarten” vill man göra det bra.

Ständigt redo för fanfar
BAO:s musik låter lekfull och spelas med glädje, men musikanterna är extremt noga med detaljerna. Om någon spelar fel pratar han om det efteråt som om det behövdes posttraumatisk bearbetning och remiss till Försvarets terapienhet.

Om Lena Nyman skulle sjunga ”vad har du i fickan Jan?” till någon av de här killarna har de med all säkerhet en flöjt i kavajfickan eller en bastuba i byxorna. Som en revolverman beredd på duell, ständigt redo att spela en fanfar i vardagen.

De pratar om hur instrumenten måste stämmas beroende på vädret. Det kan slå fel en kvartsnot beroende på värmen. Stråkar och blås går då åt motsatt håll. När blåsarna kopplar av på gräset före en spelning kan de leka fram Charlie Parkers solon på jazzklassiker.

I bussen sitter musikerna och surfar på datorer. Kan dregla över närbilder på instrument på samma vis som andra blir upphetsade av att se människor med väldigt lite kläder. Vad är avfotograferade tuttar mot de sexiga linjerna hos en fiol gjord i Japan enligt gammaldags italiensk teknik?

Kalle Moraeus pratar längtansfullt om begagnade elgitarrer, som en utsvulten ”Robinson”-deltagare dreglar om mat. Musiken. Den är allt.

På premiären i Sofiero spelades 52 nummer men spellistan har ändrats lite på vägen. Några sånger försvann och andra tillkom. Tommy Körberg fick i all hast lära sig ”Sway” igen och leta upp texten på Internet. En gammal ABBA-låt dök plötsligt upp för första gången.

BAO kopplar av efter konserterna genom att spela ännu mer. När danskvällen i London var över satt de på en pub och musicerade. Janne Bengtsson som spelar flöjt brukar avsluta ”Badinerie” av Bach med ett litet kvitter. Som nu blev starten på ”Gimme! Gimme! Gimme!” i en instrumental version, lämpad för modiga dansare som vill svänga om i en polka.

Björn och Benny – som kvinnor
BAO har en alldeles egen blandning dansmusik. Chuck Berry och Sjostakovitj sjuder med samma självklara charm. Några låtar måste vara med och har blivit folkkära.

”Födelsedagsvals till Mona” fick Bennys hustru i 40-årspresent. Tio år senare fick hon ”Nya Månvalsen” på sin födelsedag när hon hade tjejfest. Den framfördes av Björn och Benny och ytterligare sex män – utklädda till kvinnor. Den har en text, ”Om man vore kvinna”, och även ”Födelsedagsvals till Mona” har en privat text. Men de spelas instrumentalt till dansen. – Jag känner mig som Maj på Malö, säger Mona Nörklit. Sången kommer att överleva mig.

Solen gick ner för en stund sedan och ska snart gå upp igen. Under de få mörka timmarna far bandet från Västerås till Dalarna.

Längst bak i bussens övervåning finns en svängd lädersoffa med plats för fem personer. Tommy Körberg, Kalle Moraeus och Helen Sjöholm skrattar åt varandras hyfsat oanständiga sånger och minnen från olika turneer och musikanter. Tommy Körberg tar upp datorn och spelar Bengt Ahlfors som på finlandssvenska sjunger välformulerade visor.

”Kastar ut klockradion”
På scen turas Benny Andersson, Helen Sjöholm, Kalle Moraeus och Tommy Körberg om med roliga mellansnack. Körberg brukar skoja om åldrande rockmusiker. Som unga kastade de ut tv:n genom hotellfönstret. Nu orkar han inte. I stället kastar musikerna ut klockradion, stänger fönstret snabbt och fnissar sig till sömns.

Musikerhumor. Som turnén där bandet fick öknamn, anagram av deras riktiga. Alla fick väskor. Helen Sjöholm heter Helle Hönsmoj.

Uppdrag: Spel och dobbel
Orkestern har delegerat olika uppdrag till medlemmarna. Benny Andersson, Lars Rudolfsson och Olle Moraeus sitter i programrådet. Jogga Ernlund sköter spel och dobbel, Janne Bengtsson har hand om första hjälpen och Jörgen Stenberg om sista hjälpen. Perra Moraeus är koreograf, Tommy Körberg konsult och Leif Göras är Anticimex-representant.

Och Calle Jacobson är orkesterns poet. Han håller bejublade tal på festerna och nu står han här i bussen och läser en dikt av Erik Axel Karlfeldt. Intet är som väntans tider. Ur minnet läser Calle elegant de vackra rimmade raderna.

I en annan del av bussen sitter Olle Moraeus och skjuter hjort. På ett dataspel. Men ändå.

Medan bussen rullar genom Sverige finns det många sätt att koppla av. Jogga Ernlund och Kalle Moraeus ser ”Mannen på taket” på dvd. Lars Rudolfsson och Jörgen Stenberg spelar poker med Unn Rudolfsson och Carolina Hanser. Korsord. Helen Sjöholm läser Klick! Janne Bengtsson surfar på Blocket efter nya instrument.

Benny Andersson lyssnar på Dagens eko. När nyheterna är över sätter han sin Iphone i en bärbar högtalare och låter musikaliska favoriter flöda. Le mystere de voix bulgares, Dixie Chicks, Frida Hyvönen, Fritz Kreisler. Bennys inspiration kommer från många håll.

Benny gillar kajor
Det blir lunchstopp på McDonalds i Ingelsta utanför Norrköping. Turistande barnfamiljer på uteserveringen. Fåglar som hoppas på rester. Kajorna blänger hotfullt som om de provfilmade för Hitchcock. Men skenet bedrar tydligen. – Kajor är trevliga fåglar, säger Benny Andersson, som gett ut en cd med svenska fågelläten.

Och Benny matar kajor med pommes frites. Kastar upp små bitar på taket där det snart blir fågelsamling. Solen skiner. Kajorna leker rovfågel med potatisbitarna. Barnfamiljerna äter sina Happy Meal.

Familjekänsla. Barn och anhöriga hänger med på turnéerna. Här finns små ungar, Baobies som Jörgen Stenbergs yngste son och Helen Sjöholms tvåårige Ruben. De större storlekarna av barn jobbar på turnén, med skivförsäljningen. Efter varje kvälls spelning redovisar de hur mycket cd och noter som sålts i ståndet som de själva bygger och sköter. I Helsingborg och Göteborg tog nya plattan slut.

Med på turnén finns också femton tekniker, för ljud och ljus. Björn Lehnberg, en av Sveriges mest rutinerade, jobbade med ABBA när de gjorde tv i början av 1980-talet. Han sköter ljudet på turnén. Andra bygger dansbanan på varje spelplats. Scener monteras, olika på varje ort. De tar lång tid att riva och bygga.

Premiären slutsåld
I sommar gjorde BAO sju spelningar i Sverige och en i London. Premiären i Sofiero lockade 7 000 och var utsåld. Flera av de andra var också utsålda. Alla i bandet har fast gage. Om det blir ett överskott får även musikerna vara med och dela. – Vi gör inte det här för att tjäna pengar, säger Görel Hanser.

I Leksand tar Jogga Ernlund sitt ansvar för spel och dobbel. Han organiserar ett tips på V 75. Medan en vägg av regn närmar sig Leksand ser orkestermedlemmarna hästarna springa lopp efter lopp på tv:n i omklädningsrummet. När femte loppets spik går in blir det jubel och applåder. Och jo, det blir en V75:a. Sju av sju vinnare prickades in. Men det ger inte så mycket pengar. Alla som satsade får nästan tillbaka sin insats. Underhållningsvärdet var dock stort. Alla rätt. Att känna sig som vinnare och ha roligt.

Det låter som Benny Anderssons orkester.

Vi är BAO
Orkesterns sysslor utanför orkestern. Många är frilansare och hörs i flera sammanhang.

Benny Andersson, skriver massa musik.
Göran Arnberg, frilans, privatteatrar, arrangerade musik till ”Mamma mia!”.
Janne Bengtsson, Kungliga filmharmonikerna, Svenska Lyxorkestern.
Jogga Ernlund, Dalasymfoniettan.

Pär Grebacken, Hej Kalle!, Stora Stygga, Blå grodorna.
Leif Göras, Orsa spelmän.
Nicke Göthe, Orsa spelmän.
Calle Jakobsson, Kungliga hovkapellet.

Tommy Körberg, sångare, just nu My fair lady.
Leif Lindvall, Nordiska kammarorkestern, shower, privatteatrar.
Kalle Moraeus, Hej Kalle, Orsa spelmän.
Olle Moraeus, Orsa spelmän.

Perra Moraeus, Orsa spelmän.
Lars Rudolfsson, teaterregissör.
Helen Sjöholm, sångerska, just nu ”My fair lady”.
Jörgen Stenberg, Hej Kalle, Cabaret på Stadsteatern, Robban Broberg.

Nio år med BAO
2001: Släpptes första albumet. Benny Anderssons orkester spelade på Allsången, samt i Glasgow och på Skansens Galejan.
2002: BAO gjorde Trettondagskonsert och på sommaren turné till fem platser med final på Galejan. Samt Allsång i tv.
2003: Allsången plus turné till tre ställen. Invigde hotellet Rival i Stockholm.
2004: Allsången i SVT samt en turné till sex orter. Andra albumet släpps. ”Du är min man” går in på Svensktoppen 11 juli. Ligger fortfarande där.
2005: BAO spelar på minnesstund för Flodvågens offer i Stockholms stadshus. På sommaren sju konserter plus Allsång på Skansen.
2006: Liveskivan ges ut. En spelning, i Minneapolis.
2007: ”BAO 3” släpps. De gör fyra inomhuskonserter på hösten. Globen och Scandinavium inreds som folkparker.
2008: BAO spelar för Meryl Streep och de andra på galapremiären av ”Mamma mia!” på Rival. Är med i Allsången.
2009: ”Story of a heart ”släpps. Sju konserter i Sverige och en i London.

Tillbaka