Nytt armband ger barn styrka i klimatkampen

Helen Sjöholm, artist och ambassadör för Vi-skogen, med armbandet Trees and Love. Foto: Marcus Lundstedt/Vi-skogen

Pressmeddelande 2016-05-26

Trees and Love! Intäkterna från Vi-skogens nya armband ger barn utbildning i trädplantering – kunskaper som hjälper mot torka, hunger och andra effekter av klimatförändringarna som drabbar dem redan i dag.

– För flera miljoner barn är klimatförändringarna redan ett faktum, de ser det på sina tallrikar där portionerna blir mindre och på regnen som kommer allt mer sällan. Jag vill inte bara se på när detta sker. Vi-skogens armband är ett sätt att bidra till att barn kan lära sig plantera träd som skyddar mot torka och hunger, säger Helen Sjöholm, artist och ambassadör för Vi-skogen.

För varje armband som säljs får två skolbarn i östra Afrika en utbildning i att plantera träd som skyddar mot klimatförändringarna. Armbandet är gjort av pärlor av torkade acaifrön och kostar 130 kronor i vuxenstorlek och 120 kronor i barnstorlek. Armbandet går att beställa på www.viskogen.se från och med den 26 maj.

Armbandet är en del av Vi-skogens nya kampanj Trees and Love. Målet är att samla in pengar för att kunna starta 500 trädklubbar och utbilda 10 000 elever på skolor i Rwanda, Kenya, Tanzania och Uganda. På trädklubbarna lär sig barnen, som många gånger blir bönder precis som sina föräldrar, om miljön och trädens roll för att anpassa sig till ett varmare klimat.

– I Rwanda som jag själv besökte i vintras kommer många barn att tvingas försörja sig på jordbruk när de växer upp. I ett allt varmare klimat kan kunskaper från trädklubbarna därför bli lika viktiga för barnen som att kunna läsa, skriva och räkna. Träden absorberar vatten vid översvämningar och gör jorden bördig så att familjerna kan få en skörd och en inkomst trots långa torrperioder. säger Helen Sjöholm.

Fakta:

– Klimatförändringar drabbar barn särskilt hårt, visar en ny rapport från FN:s barnfond Unicef. 160 miljoner barn bor i dag i områden som riskerar svår torka, merparten av dem bor i Afrika.

– Träd är ett effektivt skydd mot ett varmare klimat. Träden absorberar vatten vid översvämningar och gör jorden bördig så att man kan få en skörd och en inkomst trots långa torrperioder.

– Det kostar 1700 kronor att starta en ny trädklubb för 20 elever och driva den under ett år. Motsvarande kostnad för att anlägga en köksträdgård på en skola där eleverna kan lära sig odling och även skörda grödorna för mat kostar 730 kronor.

För intervjuförfrågningar med Helen Sjöholm, vänligen kontakta:
Carina Enberg, agent och presskontakt Helen Sjöholm
Tel: 0706 48 08 88, 08-555 19 606, E-post: carina@monomusic.se

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Marcus Lundstedt, pressansvarig Vi-skogen
Tel: 070 107 43 17, E-post: marcus.lundstedt@viskogen.se

Källa: Vi-skogen