Barndomsvännerna tar plats på scenen

Foto: Tina Axelsson

Nerikes Allehanda 181204

Av: CARINA TENOR

De är barndomsvännerna som tar sig an julmånaden på sitt eget sätt. På torsdag är det premiär för Helen Sjöholms och Anna Stadlings ”December – sånger i vintermörkret” på Hjalmar Bergman- teatern i Örebro.

ÖREBRO – Vi har ett både musikaliskt och vänskapsmässigt systerskap, och det känns fantastiskt att få ta med det upp på scenen, säger Helen Sjöholm. Repetitionerna pågår just nu som bäst, och hon konstaterar att de nästan själva har svårt att veta vem som sjunger ibland.
– Vi har en sån enorm samklang, en timbre rakt in i varandra.
– Ja, det är något underligt. Den samklangen har jag aldrig upplevt med någon annan, och jag har jobbat med ett stort antal människor och röster, säger Anna Stadling.

Alla känner nog inte till att de är barndomsvänner: musikalstjärnan och skådespelerskan Helen Sjöholm och Anna Stadling, solosångerska men också en av Sveriges mest profilerade bakgrundssångerskor ihop med artister som Lars Winnerbäck och Staffan Hellstrand. Länge har de två pratat om att göra något tillsammans, och plötsligt hittade båda en lämplig lucka i schemat. Hela konserten bygger på lust och egen begäran.

– Vi producerar den här själv, och bestämmer vart vi ska åka och vad vi ska åka i. Så är det inte alla gånger, och det känns ganska mäktigt, säger Helen Sjöholm.

(…) De beskriver det som en avskalad konsert med musik inramad av personliga betraktelser, där de ackompanjeras av fyra musiker. Julkänsla utlovas – men inte enbart.

– Det kommer att röra sig på ett bredare plan runt en frusen tid med det där ljuset vi längtar efter, och som också en del av advent, säger Helen Sjöholm.

(…)

– Det känns så himla fint att kunna lyfta fram det som är vårt arv, det finns så många vackra melodier, säger Anna Stadling.

De hoppas också på att få klartecken för att framföra ”Winter’s song” med en nyskriven svensk text.​

Om Helen Sjöholms och Anna Stadlings röster kan beskrivas som att ett plus ett blir tre, så vill de också ta tillvara på ”ett” i form av nedslag i den egna repertoaren. Anna Stadling har gett ut soloskivor i genrer som pop och country. 2016 gav hon passande nog ut en julskiva i americana-stil, och några favoriter från den kommer med i konserten.

– Jag tolkar det amerikanska arvet ihop med musikerna, och det klingar så fint ihop med det svenska. Det är en tradition som vill förmedla en riktig berättelse och en känsla, vilket visan i ​Sverige också vill. Så det är egentligen inget konstigt möte.

De två sångerskorna representerar två olika musikaliska karriärer, och samarbetet har peppat dem att inta nya domäner. Bland annat kommer Helen Sjöholm att framföra sin första egna låt.

– Tidigare har jag skrivit trudelutter, men aldrig fått ihop det. I det här sammanhanget vågade jag. Den heter ”December igen”, men handlar inte om julen. Snarare om tankarna vi kan ha när det är dags att knyta ihop året som gått, säger Helen Sjöholm.

Vänskapen mellan de två sångerskorna har sina rötter i Sundsvall och den kommunala musikskolan, och de nämner sångpedagogen Elisabeth Modén Hallgren med värme.

– Vi har en lång historia. Jag är uppvuxen i Njurunda, men när jag var elva år flyttade vi in till Sundsvall, och jag började i Helens parallellklass. Där började vår vänskap gro. Vi gjorde musikshower ihop, men framför allt sjöng vi i kör, säger Anna Stadling.

– När vi blev lite äldre startade vi en duo på eget bevåg och gjorde lite karriär. Vi gjorde bland annat några sommarkonserter – kan det vara 25 år sedan nu? säger Helen Sjöholm.

(…)

– Det händer nya saker i min röst när jag sjunger med Anna. Jag känner trygghet och glädje, kan leka och utveckla på ett lustfyllt sätt, förklarar Helen Sjöholm.

(Hela artikeln återges inte av upphovsrättsliga skäl)

Tillbaka