Biografi 2021 – t.v.

Helen Sjöholm – En Ny Tid

Pressbild: All Things Live Sweden

Coronarestriktionerna gjorde att flera av Helens framträdanden även under 2021 blev digitala, däribland nationaldagsfirandet i Sollentuna den 6 juni.

Den 24 april medverkade Helen i en gerillakonsert framför riksdagshuset i samband med att det globala initiativet Climate Live lanserades.

Den 23 maj hade Thunder in my heart premiär, en ny originalserie på Viaplay i åtta avsnitt. Där spelade Helen rollen som Annika; mamma till huvudkaraktären Sigrid. Amy Deasismont är serieskapare och manusförfattare. En andra omgång av serien sändes våren 2023.

Under sommaren gjorde Helen några liveframträdanden, bland annat på Lotta på Liseberg.

Den 9 september deltog hon i Östersjöfondens prisutdelning 2021 på Åland och den 15 september medverkade hon i en hyllningskonsert till personalen i sjukvården på Kungliga Slottet i Stockholm.

Den 7 november begav sig Helen äntligen ut på turné med albumet En ny tid, som släpptes i september 2020. Samma månad släppte hon singeln Julen kan hjälpa tillsammans med Anna Stadling och i december hann de även med ett par julkonserter tillsammans.

Juldagen 2021 hade filmen Tills solen går upp premiär. I huvudrollerna såg vi, förutom Helen, Mikael Persbrandt, Vanna Rosenberg och Peter Dalle. Helen och Mikael Persbrandt spelade det gifta paret Peder och Lena. Filmen regisserades av Peter Dalle, som även skrivit manus. Filmen visades på SVT våren 2023.

Den 29 januari 2022 hade musikalen Next to Normal nypremiär på Uppsala Stadsteaters stora scen, med Helen i rollen som mamma Diana. Där spelades den till och med 26 mars.

Under året gav Helen också ett flertal konserter, bland annat tillsammans musikern Rickard Nilsson, ett samarbete som fortsatte 2023. I maj framträdde hon i Vårfanfar på Wasa Teater i Finland tillsammans med Anna-Maria Hallgarn. Hon gjorde även några spelningar tillsammans med Martin Östergren och Jojje Wadenius och medverkade i en stödkonsert för Ukraina i Frälsningsarméns regi.

Den 28 oktober släppte Helen och Anna Stadling julalbumet Snö & marschaller och månaderna därpå genomfördes en omfattande julturné runt om i landet.

Ur recensionerna:

”Duons tolkning av ”I den bleka vinternatt” lindar in hjärtat i lammull. Hela sista timmen är faktiskt ljuvlig, ifall vi ska vara uppriktiga. Överlag är detta en förträfflig kväll. Den lyckas både bryta mot traditioner och vårda dem”.
Göteborgsposten

”Helen Sjöholm och Anna Stadling blir svårslagna bland julkonserter i Gävle”.
Arbetarbladet

”Ljuvligt framförda julsånger med ett mått av smärta”.
Barometern

”Helen Sjöholm och Anna Stadling har gjort ett album som speglar julen så komplex och motsägelsefull som den är”.
Dagens Industri

Den 15 januari 2023 var Helen en av artisterna vid Fadimegalan på Berns Salonger i Stockholm och den 23 januari framträdde hon på Guldbaggegalan tillsammans med Anna Stadling och Albin Lee Meldau, i en hyllning till Sven-Bertil Taube.

Bland de många evenemangen under våren samma år kan nämnas Riksteaterns föreställning Nassim och Musik för livet; en hyllningskonsert för pianisten och kompositören Stefan Nilsson. I början av sommaren gav hon tre konserter tillsammans med Jojje Wadenius och Martin Östergren.

Hösten 2023– våren 2024 spelar Helen i musikalen Änglagård på Oscarsteatern i Stockholm och i december 2023 blev det ytterligare tre julkonserter tillsammans med Anna Stadling och julalbumet Snö och marschaller.

Collage av bilder med Helen Sjöholm och Anna Stadling, höstklädda utomhus.