Livet är en schlager

Foto och © Mats Bäcker

Foto och © Mats Bäcker

Från den 11 september 2014 till den 30 maj 2015 spelade Helen huvudrollen som schlagertokiga Mona Berglund i Livet är en schlager på Cirkus i Stockholm. Musikalen, som bygger på berättelsen från filmen med samma namn, hade nyskrivet manus av Jonas Gardell och ny musik av Fredrik Kempe. Jonas Gardell hade även skrivit sångtexterna och regisserat uppsättningen.

Foto och © Mats Bäcker

Foto och © Mats Bäcker

Monas man Bosse spelades av Johan Glans, hennes bror Candy Darling av Peter Jöback och CP-skadade David av Jonas Helgesson. I övriga roller sågs Måns Möller/Mats Bergman, Katarina Ewerlöf, My Holmsten, Frida Westerdahl med flera.

Livet är en schlager är historien om den schlagertokiga Mona Berglund och hennes man Bosse, hennes bror, den gränsöverskridande Candy Darling och killen hon jobbar för, den CP-skadade David. Människor så vanliga man kan bli när man döpt sina döttrar till Carola, Kicki, Lena Ph och Anna Book. De lever sitt liv i Skarpnäck med drömmar som de måste klämma in mellan dagishämtningar, matinköp och vardagslivets lunk.

Ända tills Mona råkar höra en sång som David har skrivit och i hemlighet skickar in den till Melodifestivalen – och blir uttagen till den stora finalen. Över en natt blir hon den nya schlagerstjärnan, älskad, omskriven och omsusad. Det är egentligen bara ett problem. Hon har inte berättat att det inte är hon som har skrivit låten och avslöjas det riskerar hon att förlora allt hon fått.

Livet är en schlager är en rolig, rörande och omtumlande saga om solidaritet, om längtan efter att få vara något mer än det som bara ögat ser – och förstås drömmen om en tonartshöjning och en jävlarimig refräng!

Totalt sågs de nästan 150 föreställningarna av 155 000 gäster. Recensenterna lovordade framförallt Helen och Peter Jöback för deras insatser med beröm som ”suveräna sånginsatser”, ”bland det vackraste man kan höra på en musikalscen” och ”en rakt igenom magisk Helen Sjöholm” (Kulturnytt, Dagens Nyheter och nummer.se).

I januari 2015 släpptes musiken på CD.

Foto och © Mats Bäcker

Foto och © Mats Bäcker