Biografi 2000 – 2005

Helen & Benny Andersson

Helen har ett nära samarbete med pianisten Martin Östergren och gitarristen Georg ”Jojje” Wadenius. Deras projekt I Tid Och Rum resulterade i en Sverigeturné sommaren 2000. Samma sommar turnerade Helen med Rhapsody In Rock, B&B-konserterna och Speldosa – ett musikaliskt Vasalopp i Sälenbygd – tillsammans med bl.a. Björn Skifs.

Våren 2001 spelade Helen rollen som Fantine i Les Miserables på Malmö Musikteater och under sommaren turnerade hon med en konsertversion av Kristina från Duvemåla tillsammans med övriga solister i föreställningen. I augusti forsatte I Tid Och Rum med Jojje Wadenius och Martin Östergren.

I Februari 2002 hade den svenska uppsättningen av Chess premiär på Cirkus i Stockholm, där Helen spelade den kvinnliga huvudrollen Florence, en roll som hon tilldelades det prestigefyllda teaterpriset Guldmasken för.

I maj 2002 släpptes Helens första soloskiva Visor, som under hösten sålde platina (60 000 ex). ”Helen Sjöholm sjunger klockrent och okonstlat, men ändå med stark inlevelse och prickfri diktion. Och med det där lilla glittret som gör rösten så varm och personlig”, skrev Lollo Asplund i Corren.

Tore Ljungberg i Göteborgs-Posten fortsatte: ”Rösten är lätt magisk, fångar verkligen lyssnarnas öron… Helen Sjöholms Visor är vacker, men aldrig tam och i högsta grad njutningsfullt. En stark och kvalitativ visplatta helt i tiden, men ändå smakfullt traditionell”.

”…Men så är det rösten, den enorma och levande, som lyfter materialet. Och hennes lyriska känsla griper tag i texter, som får helt nytt liv. Öppningsspåret Allt under himmelens fäste är så vackert att man ryser”, utbrast Anders Björkman i Expressen.

”Hon har en av Sveriges mest sensuella röster, hon är en av de största scenpersonligheterna inom musikalgenren, och hon är enastående mångsidig. Allt hon gör har kvalitet… Nu har Helen Sjöholm givit ut sin första soloskiva med svenska visor och naturligtvis har det blivit en alldeles enastående CD. Urvalet är kräset exklusivt och samtidigt så genuint svenskt och betagande. …Men Helen Sjöholm klarar förstås allt detta galant. Här finns vemod och vibrerande kärlekslängtan i de innerligaste tolkningar av svensk natur- och kärlekslyrik. Helen Sjöholms Visor är en av de allra bästa svenska visinspelningar jag har hört”, ansåg Lo Rindberg i Länstidningen.

Under augusti månad gjorde Helen en kort turné runtom i Sverige tillsammans med BAO; Benny Anderssons Orkester. Hon hann även med en egen turné med materialet från Visor. Ytterligare en kort Visor-turné blev det i maj-juni 2003.

Helen, Martin Östergren & Jojje WadeniusUnder sommaren 2003 var Helen ute på ytterligare en konsertturné; Visor under bar himmel, tillsammans med Per Myrberg. Hon spelade även in långfilmen Så som i himmelen samt deltog i tre spelningar tillsammans med BAO.

Den 19 september samma år hade Chinarevyn premiär på Chinateatern i Stockholm, där Helen medverkade tillsammans med Lasse Berghagen, Magnus Härenstam, Loa Falkman och Sissela Kyle. Där fick hon chansen att visa upp sin komiska talang.

Östgöta-Correspondenten skrev: ”Helene Sjöholm är den mest oprövade i ensemblen i komiska sammanhang. Att hon är en suverän sångerska likaväl som skådespelare visste vi förut. Nu visar hon också en fin komisk ådra. Hennes roliga monolog som fotbollshuligan är en av höjdpunkterna”.

Under hösten och vintern gav Helen ett flertal konserter tillsammans med pianisten Anders Widmark. Singeln Sakta stiger solen släpptes den 22 september och CD:n Genom varje andetag kom ut den 22 oktober. ”Orden fungerar fint som tonsatt lyrik och berör, de är allmängiltiga och speciella samtidigt. Det sistnämnda beror inte minst på att en så total sångerska som Helen Sjöholm sjunger dem. Hon gör genomgående en mycket fin insats och det är svårt att föreställa sig sångerna sjungna av någon annan. Hon har den där speciella förmågan att få allt att låta angeläget. Widmarks melodier är också som gjorda för henne. Vackra och vemodiga, med ibland överraskande vändningar”, skrev Björn G. Stenberg i Uppsala Nya Tidning.

”Hon sjunger så porlande klart, strålar glädje och värme ur högtalarna i sprittande låtar som Sakta stiger solen och Sylvesters resa”, ansåg Henrik Strömberg i Göteborgs-Posten.

I januari 2004 medverkade Helen i den årliga Trettondagskonserten från Berwaldhallen. Meningen var att hon skulle ha framträtt tillsammans med den walesiska sångaren Bryn Terfel. Han blev dock sjuk, vilket ledde till att Helen fick agera ensam solist, men i januari 2010 kunde de båda äntligen mötas i detta evenemang!

Våren 2004 fortsatte Helen i Chinarevyn, en roll som hon även blev Guldmasknominerad för. Den 25 juni släpptes BAO:s andra CD; BAO! Du är min man intog förstaplatsen på Svensktoppen den 11 juli, en plats som den behöll i 38 veckor. Totalt låg Du är min man på listan i 278 veckor, vilket är rekord. I augusti begav sig Helen åter ut på turné med BAO.

Den 3 september hade Så som i himmelen premiär på svenska biografer. Där spelar Helen rollen som Gabriella; en kvinna i den lokala kyrkokören som lever i ett äktenskap med en man som misshandlar henne. Helen blev hyllad för sin rolltolkning av både recensenter och publik. Hon vann bl.a. Aftonbladets omröstning om bästa kvinnliga biroll och Malena Janson på SvD tyckte att hon gjorde en snudd på oförglömlig insats som skräckslagen kvinna.

Östgöta-Correspondenten höll med: ”Den största sensationen är Helen Sjöholm. Min förväntan om en sångroll med ett par repliker i alltför yvig musikalstil går helt om intet. Sjöholm gör en klockren, återhållen och väldigt gripande insats som misshandlad hustru med stor sångröst. När hon sjunger Stefan Nilssons specialkomponerade musik är det Du måste finnas-klass”. Gabriellas sång, som Helen framförde i filmen, blev en stor hit.

Chinarevyn avslutades i december, och våren 2005 gav Helen många konserter runt om i landet, de flesta tillsammans med Martin Östergren.

I maj tilldelades hon Thore Ehrling-stipendiet som delades ut på SKAP:s (Svenska kompositörer av populärmusik) årliga vårfest. Hon vann även tre stycken Grammisar under dessa år;

  • 2003 Årets visa (Genom varje andetag)
  • 2004 Årets schlager/dansband (BAO!)
  • 2005 Årets barnalbum (Lilla Kotten sjunger julvisor)

Under sommaren 2005 gjorde hon en uppskattad turné med Martin och Jojje innan ännu en BAO-turné tog vid.

Hösten 2005 gjorde Helen debut på Stockholms Stadsteater i Tolvskillingsoperan av Bertolt Brecht, där hon spelade rollen som Polly Peachum. Det innebar en fortsättning på det framgångsrika samarbetet med regissören Lars Rudolfsson. Föreställningen spelades inför utsålda hus och Helen kunde lägga ännu en succé till sina meriter!

Helen i Chinarevyn