Vallentuna Kulturhus och bibliotek 17 november

Foto och © Maria Nehro

Foto och © Maria Nehro

Vi var ett litet gäng som träffades vid Stockholms Central på lördagen för att tillsammans bege oss den förhållandevis långa vägen ut till Vallentuna. Vid tretiden hoppade vi av Roslagsbanan mitt i centrum och hade snart hittat fram till det nybyggda Kulturhus och bibliotek som denna dag skulle invigas. Ja, invigningen hade faktiskt börjat redan kl 11.00 på förmiddagen, men den programpunkt som intresserade oss skulle avsluta dagen kl 16.15; Helen Sjöholm och Martin Östergren med körer, i konserten ”Andersson, Strindberg och jag”.

Då vi stått invid scenen och väntat en stund råkade Julia titta i programbladet och upptäckte att vi stod vid helt fel scen! Vi befann oss vid Caféscenen, men Helen skulle sjunga i biblioteket. Efter en stunds irrande upp och ned mellan våningsplanen hittade vi till slut rätt, och intog bästa tänkbara platser rakt framför scenen. Det fanns inga stolar att sitta på, men vi kunde hänga framåtlutade mot en bred vit hylla, som dock gav viss ryggvärk efter en stund.

På utsatt tid klev kulturchef Pernilla Järveroth upp på scenen för att presentera Helen och Martin. Jag reagerade över att hon totalt glömde bort att nämna de medverkande körerna! Det kändes oartigt, och jag blev lite ledsen för deras skull, eftersom de säkert sett fram emot konserten som en spännande och rolig upplevelse.

Den första kören, med deltagare i nedre tonåren, hörde hemma på Kulturskolan. Vi hade nog allihop förväntat oss lite yngre förmågor än dem som nu kom in och tog plats på scenen framför oss. Eller snarare vid sidan om den, eftersom scenen var så liten att endast Helen själv rymdes där. De yngre barnen gjorde dock entré lite längre in i programmet, och under de sista numren fick vi även lyssna till en vuxenkör.

Vi hade väntat oss ett väldigt kort program, men fick till vår glädje njuta av en konsert på hela 40 minuter, där följande nio låtar framfördes:

Här är gudagott att vara
Text & musik: Gunnar Wennerberg

Horgalåten  
Trad.  
Text: Eva Lidén

Längst inne i mitt huvud  
Musik: Bo Larsson  
Text: Barbro Lindgren

Ha inga skor  (med Mini- och Tunatrallarna)
Text & musik: Anders Ågren

Sonett No 18  
Text: William Shakespeare  
Musik: Martin Östergren

Vid vassen av den krökta ström
Trad.  
Text: Bengt Lidner

Vår sista dans  
Musik: Benny Andersson
Text: Björn Ulvaeus

Gabriellas sång  
Musik: Stefan Nilsson  
Text: Py Bäckman

Du är min man  
Musik: Benny Andersson
Text: Björn Ulvaeus

Helen pratade otvunget i sitt mellansnack, och lovordade det nya Kulturhuset och biblioteket. Bland det roligaste hon sade var att hon ”på fritiden” var refrängsångerska i BAO, då vi alla i högsta grad uppfattar detta som en långt ifrån oansenlig del av hennes yrkesverksamma liv! Under ”Vår sista dans” steg kulturchefen upp på scenen och gjorde en insats som hennes danspartner. En äldre man blev garanterat dagens lyckligaste, då Helen knäböjde vid hans sida, och sjöng enbart för honom! Som extranummer bjöds publiken, kanske lite publikfriande men väldigt, väldigt uppskattat, på ”Du är min man”.

Efteråt uppstod trängsel nedanför den lilla scenen, och ingen sceningång fanns att bekvämt smita ut genom för de medverkande. Men alla såg ut att välbehållna komma därifrån, efter att ha tagit emot tack och lyckönskningar från en mycket nöjd publik! Efter en snabb måltid tog vi så Roslagsbanan hem igen, även vi glada och nöjda med vår dag!

Tillbaka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *