Kompisarna Helen Sjöholm och Anna Stadling gör julturné ihop

Helen och Anna, klädda i grönt, sitter i röd sammetssoffa. Helen har fötterna på en pall och visar skosulorna.

Foto och © Beatrice Lundborg

Dagens Nyheter 2022-11-27

Av: GEORG CEDERSKOG
Foto: BEATRICE LUNDBORG

Sjungit ihop har de gjort sedan de var tolv år och blev kompisar i Sundsvall. Nu är Helen Sjöholm och Anna Stadling på julturné i Sverige med sitt nya album Snö & marschaller.

– Många av sångerna är musik som vi växte upp med, säger duon till DN:s Georg Cederskog.

Redan som 18-åringar bildade de en blygsam duo, Mejram kallad. I flera år åkte de sedan runt och sjöng i bygdegårdar och samlingslokaler i hemtrakternas Västernorrland. De fann snabbt en klang som lyfte deras sångförmågor. En timbre som både utmanade och fick deras röstresurser att växa.

Sedan dess har de gjort många väsensskilda saker med sina röstresurser, konstaterar Anna Stadling.

– Helen har ju bland annat haft teaterskådespeleriet och musikteatern och jag har haft en annan vinkel med rocken och poppen ihop med bland andra Lasse Winnerbäck och Staffan Hellstrand, sammanfattar hon bakom sin kaffekopp på en redan julpyntad restaurant vid Hötorget i Stockholm.

Stadlings och Helen Sjöholms nya Snö & marschaller rymmer tretton juliga sånger i en rad skilda musikaliska genrer. Från pop och visa till klassiskt och traditionella julhymner från förr.

Björn Ulvaeus översättning av In the bleak midwinter till I den bleka vinter jämte Benny Anderssons En skrift i snön – med text av Kristina Lugn – gjorde ett särskilt avtryck under inspelningen berättar de. Julen kan hjälpa av Ron Sexsmith i översättning av Andreas Mattsson likaså.

(…)

Helen Sjöholm tänker högt om hur julsjungandet, texterna och det egna reflekterandet har förändrats med tiden.

– Många av sångerna är musik som vi växte upp med, till exempel i körsjungandet i Sundsvall (med bland annat körledaren och tv-programledaren Kjell Lönnå). Vi har egna traditioner som följt med oss, men samtidigt förändras ju samhället. Alla firar inte ens jul och det kommer andra och nya traditioner.

Vad har ni gemensamt som sångare?
– Jag tror att vi breddar varandras klang. Vi har olika styrkor, men kan jobba ihop det så det blir en häftig upplevelse på ett intuitivt sätt. Jag tror vi kände igen oss i det där redan när vi träffades som tolvåringar, svarar Helen Sjöholm.

Ingen av dem känner sig alls klara som sångerskor.

– Jag upptäcker saker i min röst som jag kan bli lite generad över. Men jag har också blivit modigare i att vara mer avklädd och nära när jag sjunger, fortsätter Sjöholm.

Anna Stadling beskriver hur de i dag kan växeldra och sjunga med en annan mognad än förr. Hennes stämma har dessutom djupnat över tid.

(…)

Varför har julsånger förblivit så populära och önskade?
– Det finns något ömsint i att samlas runt sin familj och musicera, svarar Helen Sjöholm. Och det är ju musik som man kan återkomma till hur många gånger som helst vid just jul.

Båda fick upp ögon för körtraditionen, stämsången och julmusiken under uppväxten i Sundsvall. Musik som bland annat just Kjell Lönnå spred över Sverige.

– När man fick vara med och sjunga med tre stora hallelujakörer så spelade det ingen roll vad man har för ett förhållande till tron. När jag hör sådan sång i dag blir jag så uppfylld och är tillbaka igen till när jag sjöng i kyrkor som ung, säger Anna Stadling.

Att få sjunga tillsammans under just julen är en annan och särskild upplevelse.

(…)

– Alla kryper inåt och ihop och då kan ju också ensamheten bli mer tydlig. Att tända en ljusstake och lyssna på musik är för mig ett sätt att ta sig igenom det där mörkret.


Barndomsvänner besöker 17 orter

Helen Sjöholm och Anna Stadling turnerar för närvarande på 17 orter i landet, till och med 20/12 i Helsingborgs konserthus.

De har båda en särskild kärlek till Mahalia Jacksons mäktiga stämma. Anna Stadling nämner dessutom Nat King Cole, Emmylou Harris och Bob Dylan.

Albumet Snö & marschaller är huvudsakligen inspelat med producenten Tobias Fröberg. Titeln är hämtad från en originallåt skriven av Lars Winnerbäck, som även gästar på titelspåret.

I turnébandet under julkonserterna finns Johan Lindström, gitarrer, Jesper Nordenström, klaviatur, Nisse Törnqvist, trummor och slagverk, Dan Berglund på bas och Linnea Olsson på cello och sång.

(Hela intervjun återges inte av upphovsrättsliga skäl)

Tillbaka