Fingertoppskänsla med Sjöholm och Widmark

Foto och © Mats Olsson

Foto och © Mats Olsson

Sundsvalls Tidning 151213

Av: EVA NILZON

Konsert
Helen Sjöholm och Anders Widmark – Midvinter
Tonhallen
Lördag 12 december

Helen Sjöholm och Anders Widmark avslutar konsertturnén Midvinter i ett snölöst och snålblåsigt Sundsvall. Artisterna är en perfekt kombination och har satt ihop ett omväxlande scenprogram.

Leonard Cohen, Franz Schubert, Henry Mancini, Horace Engdahl, W A Mozart och Axwell/Ingrosso. Låtlistan från Midvinter kan på pappret se ut som ett tokigt hopkok. Men Helen Sjöholm och Anders Widmark har fingertoppskänsla och förstår sig på sina starka sidor. Widmark är en av Sveriges främsta pianister och Sjöholm en av de bästa sångarna. När de förlitar sig på sina respektive instrument blir resultatet utmärkt.

Redan 2003 spelade Sjöholm och Widmark in en skiva tillsammans. Ett par av spåren från ”I varje andetag” är med på Midvinter och det märks att artisterna fortfarande tycker om sitt tidigare samarbete. De har även med två nyskrivna låtar, som de nogsamt berättar finns att ladda ner. Kanske stack de nya låtarna ut lite mycket, med förinspelade stråkar och trummaskiner.

Ibland får Widmark äga scenen själv, bland annat i ett fascinerande psalmmedley. Med start i Bachs Juloratorium studsar han förbi Hosianna, Davids son och Bereden väg för herran på ett fullkomligt magnifikt sätt. Tänk om alla julottor lät så!

Sjöholms lätta sångstil passar utmärkt för denna avskalade produktion. Trots att hon kämpar med en förkylning levererar hon oavsett om det är psalmer, pop eller visor.

Just blandningen av musikaliska stilar ger Midvinter en fräschör. En psalm stuvas om till gospel. En filmballad blir dramatisk, Kurt Weill-inspirerad. Och deras Stilla natt kunde lika gärna spelats på en bluesklubb i Chicago på 40-talet.

Bäst var kanske ändå deras version av Hemma från Kristina från Duvemåla. Efter denna höst och inför en stundande jul känns sångens önskan, att alla ska få komma hem till en plats där de får stanna, väldigt relevant.

Tillbaka