En snygg Helen Sjöholm på UKK

UN – uppsalanyheter.se 131014

Av: CAMILLA ÖSTERBERG

Här var det fullsatt och det är inte så konstigt. För om man har läst några av de tidigare recensionerna så har hon höjts till skyarna med all rätt.

Dessutom är hon snygg, och kör en hel del roligt mellansnack. Trots att hon inledningsvis hade berättat om farbror doktorns förmaningar, ”inte prata bara sjunga och vara glad”.

Söndagkvällens konsert innehöll både gammalt och nytt. Helen sjunger visor, pop, och musikal – hon gör allt med bravur. Hon sjöng också en rockig låt som hon gjorde mycket bra, gärna mer av den varan. Men jag kan ju inte låta bli att tycka att hon är som mest fantastisk när hon sjunger musikal och det var tyvärr för få sådana låtar.

Med sig på turnén har Helen fyra fantastiska musiker: Martin Östergren på piano och kör, Jojje Wadenius på gitarr och kör, Ulric Johanson på bas och kontrabas och Tomas Bergquist på trummor och synt. Jojje Wadenius borde känna sig hemtam i UKK:s lokaler det var hans tredje framträdande den här veckan.

Vi fick lite smakprov på material från Benny Andersson, Tomas Andersson Wij, Tracy Chapman, Billy Joel och Joni Mitchell. Helen säger själv att hon inte kan bestämma sig för vad hon ska sjunga och därför har det blivit en väldig variation på låtar.

Sjöholm berättade att hennes första betalda uppdrag var att mima till Lasse Berghagens ”Behåsamlaren Knut” för det fick hon 20 kronor av husmodersföreningen Marta. Vi bjöds även på två instrumentala låtar, Jojje Wadenius spelade sin ”Kärleksmorgon” och Martin Östergren spelade ”Hanna flyger”. Stående ovationer och jubel från publiken avslutade konserten.

Men de körde två extranummer: En a cappella – en munter och lite snuskig historia om kåta Maja samt ”Du är min man” här berättade hon en rolig anekdot från en spelning i Skåne. Det var en man som kom fram och sa ”Du sjunger väl den där sången. Sjunger du den inte – de dödar dig” – det lät ju inte så frestande förstås så det fick bli den – alltså ”Du är min man” även på den spelningen.

Tillbaka