En fantastisk Sjöholm

Falköpings Tidning 130424

Av: ROLF JOHANSSON

– Minst 360 000 kronor till skolan i kenyanska Zimlat

FALKÖPING. Äntligen kom hon till Falköping, till den första konserten efter tvillingarnas ankomst. Sundsvallstjejen med den varma, bubblande glada och stora rösten. Trebarnsmamman, hedersdoktorn och Guldbaggevinnaren Helen Sjöholm.

Hon rör sig lika hemtamt i Falköping och Mora som i New York och London, och har förfört oss i Kristina från Duvemåla, Chess och My Fair Lady och som vi har njutit av i filmmelodin Gabriellas sång och alla de andra pärlorna.

Utan pompa och ståt steg hon in på Stadsteatern i söndags. Tillsammans med sin pianist Martin Östergren öppnade hon sen Missionskyrkans välgörenhetskonsert med Wennerbergs Här är gudagott att vara. Och så kändes det strax.

Framgångssaga
Sen följde en generös kavalkad. Horgalåten, Hör hur det sjunger bland träden, Hörbergs Med ögon känsliga för grönt och mycket annat. Duvemåla förstås, och andra musikallåtar; filmmelodier, hits och plock ur skivalbumen. ABBA:s Money, Money hanns med liksom dundersuccén från Svensktoppen Du är min man, kärleksvisan Somliga säger och Jeremias i Tröstlösas milda Man borde inte sova när natten faller på.

Mellan varven berättade hon med självdistans och humor om sitt liv, alltifrån debuten hos Kjell Lönnå till dagens alla framgångar. Ibland på uttrycksfullaste hembygdsmål.

Martin Östergren kompade suveränt på flygeln och man saknade inte alls de stora orkestrar som Helen Sjöholm ofta omges av. När han inte spelade så sjöng han, doade och visslade.
– Vårt samarbete kommer att bestå länge, sa Helen berämmande.

Efter långa, stående applåder belönades gästerna med blommor och Helen fick tack och transmycke av kommunalrådet Ulf Eriksson. Med extranumret Håll i mig hårt och var mig nära tog hon till sist farväl med en vemodig sväng på dansbanan.

Intensivt jobb
Bakom Missionskyrkans arrangemang ligger ett intensivt arbete hos trion Stig-Olof Andersson, Ingvar Lennersten och Kjell Bertilsson. För tredje gången lyckades de engagera företag och enskilda att ge Zimlat Primary School i Kenya den extra draghjälp de behöver. Sammantaget har det blivit över en miljon och nu senast 360 000 kronor.

Auktion tillkommer  
Då är ändå inte auktionen på gymnasiemöbler om några dagar medräknad. Löfwinglitografierna gick till Stina Lönnmyr och Monika Sjöstrand som hade lagt vinnande bud på 4 100 respektive 3 100 kronor.

Tillbaka