Så mycket bättre

QX November 2010

Av: ANDERS ÖHRMAN

Helen Sjöholm
Euforia  

QX QX QX QX

När jag först fick höra att Helen Sjöholm skulle göra en coverplatta med låtar av Billy Joel blev jag rätt besviken. Jag tyckte instinktivt att det kändes opåhittigt och trist med en coverplatta från Helen. Men så fick jag höra att den skulle vara på svenska (tjoho!) med texter av Tomas Andersson Wij (dubbeltjoho!) och när jag dessutom fick höra ett smakprov på Kvinnan för dig var jag helt såld. Det lät så mycket bättre än jag nånsin vågat tro.

Nu har jag tillbringat ett par veckor med skivan och jag älskar den. Det är nog inte många som ens kan nämna en handfull låtar med Billy Joel, (en del blandar kanske till och med ihop honom med Billy Idol) men när man spelar upp några av hans alster säger de oftast: ”jaha, har han gjort den här?”. Helen  har helt klart valt ut några av hans bättre låtar, som Honesty (som här heter Ärlighet), Pianoman (Barpianisten), New York State of mind (New York) och ovan nämnda Always a woman to me (Kvinnan för dig).

Helens röst är ju som vanligt hjärtskärande vacker, men det är Tomas Andersson Wijs texter som lyfter hela den här skivan till betyget fyra. Några av låtarna som valts ut från Billy Joels enorma  låtskatt kan jag tycka känns lite tveksamma, men Wijs texter räddar dem. Bäst jobb har Tomas gjort i Piano man och New York State of my mind, de texterna gör mig genuint lycklig. Och i kombination med Helens röst går det rakt in i hjärtat!

Tillbaka