Kristina är magisk

Aftonbladet 100409

Av: JENS PETERSON

CD: Christina – At Carnegie Hall (2010)
Musikalskiva av Benny Andersson och Björn Ulvaeus,
med Helen Sjöholm, Russell Watson, Kevin Odekirk och Louise Petre.

DRAMA. Världsklass mitt i musikalvärldens hjärta. Svenska Kristina gjorde succé på Carnegie Hall. De två septemberkvällarna i New York var fantastiska. Inspelningen påminner om rysningarna under Helen Sjöholms ” You have to be there”. Ögonen blinkar lite nervöst för att hålla tillbaka tårarna. Applåderna efteråt vill aldrig ta slut.

Björn & Bennys bästa
Jag är säker på att även den som inte såg konserterna blir tagen av den här starka uppsättningen. ”Kristina från Duvemåla” kan vara det bästa Björn och Benny har skrivit, och de engelska texterna fungerar utmärkt. ”Twilight images calling” och ”Summer rose apple tree” är sångvänlig poesi som ger samma nostalgiska doft som den svenska astrakanen. Helen Sjöholm är en uppenbarelse, men hon är i gott sällskap. Louise Pitre som Ulrika ger en bitter intensitet till ”Never”. Russell Watson är en övertygande Karl-Oskar och Kevin Odekirk tar väl till vara Roberts paradnummer ”Gold can turn to sand”. Och när kören klingar ut i ”We open up the gateways” dansar hjärtat iväg västerut.

En lång resa
En påkostad förpackning med texthäfte och bilder från konserterna i New York. Det här är lite kortare på cd än det svenska albumet från 1995, men allt väsentligt finns med. Kristina har gjort en lång resa. Men det här internationella albumet kan starta nya resor, inspirera fler att sätta upp och sjunga musikalen. Så frön som växer till många astrakaner. Eller summer rose apple tree.

Tillbaka