Sju artister om sina starkaste musikminnen från ungdomen

Helen Sjöholm. Porträttbild.

Foto & © Ricky Tillblad

Dagens Nyheter 210207

Av: KAJSA HAIDL

Helen Sjöholm

Vilket år var du 14 år?
– 1984.

Vad har du för musikminnen från det här året?
– Jag minns att jag gick omkring med introriffet av Yes Owner of a lonely heart i huvudet. Och så minns jag högljudd stämsång i mitt rum till Cyndi Laupers Time after time.

Vad lyssnade du annars på när du var 14 år?
– Jag älskade soundet i Chess in concert och One night in Bangkok – Björn och Benny skrev musikhistoria, det kände man redan 1984 när man hörde musiken för första gången. Det jag minns starkast var skivan Brel på svenska och Tommy Körbergs version av Gamla älskares sång. Jag blev så galet uppfylld och berörd, den gick rakt in i kroppen.

Studien som visar att vi påverkas mest av den musik vi hörde när vi var 14 år, tycker du att den stämmer på ditt eget liv?
– Haha, frågan är redan besvarad i förra svaret. När man ser på min karriär så är det ju glasklart.

Vad tänker du om att du och din musik har påverkat och skapat minnen för unga människor som bär med sig den genom livet?
– Jag hoppas ju det, även om jag inte vet om just 14-åringarna är min målgrupp. Jag märker att många unga som vill sikta på musikteater är väldigt inspirerade av Kristina från Duvemåla. Det är starka, krävande sånger och en historia som bär. Det gör mig glad och lite stolt!

Tillbaka