”Jag har haft en sådan jävla tur”

Barometern 150625

Av: ANNA TÖRNKVIST

Helen Sjöholm har satsat på bredd framför kreddighet. I sommar samlar hon ihop ett gäng gamla musikerkompisar för en miniturné som gästar Öland nu i helgen.

STOCKHOLM/KALMAR. Helen Sjöholm ringer upp  strax före repetitionerna inför sommarens miniturné med titeln Musik i sommarkväll.
– Det är jag och mina gamla musikerkompisar som, på eget initiativ, dyker ned i sådant vi gjort tidigare. Det är en sådan lyx att få jobba med de här musikerna som jag känt i 15–20 år och bara gå på lust, säger Helen  Sjöholm.

Hon och musikerna Martin Östergren, Jojje Wadenius, Ulric Johansson och Tomas Bergquist ska framföra bland annat musik av Billy Joel, Benny Andersson, Thomas Andersson Wij och Elvis Costello.

Hon var 25 år när hon fick rollen som Kristina i Kristina från Duvemåla och förvandlades från okänt fynd till musikalstjärna.
– Jag kunde inte ha fått en bättre start. Det är en fantastisk historia och en fin kvinnoroll. Jag kan nypa mig i armen fortfarande över att jag var med om det där.

Helen Sjöholm kände tidigt kraften i sin röst. Hon var fyra år och följde med sin farmor till äldreboendet för att hälsa på farmors pappa. Sjöholm märkte hur glada de gamla blev. Kände gensvaret, att det betydde något när hon sjöng sina sorgliga, dramatiska skillingtryck.
– Jag kände från början att jag behövde låta och sjöng mycket. Jag hade en osedvanligt stark röst och var högljudd. Min mamma kunde nog tycka att det var ganska jobbigt men när jag var i 15-årsåldern hängde jag mycket i min pappas plåtverkstad hemma i Sundsvall och städade på helgerna. Där fick jag min egentid.

I plåtverkstaden började hon experimentera och testade röstens klang och styrka när alla jobbarna gått hem för dagen.
– Akustiken var som i en kyrka och det blev min kyrka, säger Helen Sjöholm.

När bestämde du dig för att satsa på musiken?
– Jag har alltid tänkt att jag ska göra annat och ha musiken på sidan om. Jantelagen fick mig exempelvis att välja Samhällsvetenskapliga programmet på gymnasiet eftersom jag tänkte att jag skulle ha ett riktigt jobb. Men jag har haft en sådan jävla tur. När jag fick rollen som Kristina tänkte jag att funkar det här så kan jag inte halvköra längre. Men jag hade länge en väldig prestationsångest
och stressades över att inte räcka till. ”Det blir väl ändå inget” tänkte jag länge. Men så tänker jag inte nu.

Karriären har sedan musikalsuccén rört sig mellan genrerna musikal, teater, revy och det breda genombrottet på film som den misshandlade kvinnan i Kay Pollacks Så som i himmelen.
– Min karriär har inte följt en plan. Jag har gått på känsla och intuition, inte på kreddighet. Jag har haft svårt att veta vad jag vill men det har också blivit min skola. Revy tyckte exempelvis en del var
fel. Men det blev hur kul som helst på Chinateatern med Lasse Berghagen, Magnus Härenstam, Loa Falkman och Sissela Kyle. Jag lärde mig mycket om tajmning och vågade lita på min komiska sida.

Vad är du mest nöjd med i din karriär?
– Förutom Kristina från Duvemåla så är det just att jag har gjort så olika saker. Att jag har varit nyfiken och vågat satsa på komik och dramatik.

Så som i himmelen och Gabriellas sång berörde många, hur var det att spela den?
– Det var första gången jag hade en filmroll och det var stort för mig. Regissören Kay Pollak fick mig att nå den yttersta gränsen av min förmåga och det var otroligt lärorikt.

Vad skulle vara en utmaning för dig?
– Varje nytt jobb är en utmaning. I höst gör jag först en stor turné med Peter Jöback och 40-man starka Stockholm Sinfonietta för att sedan turnera i det mindre formatet tillsammans med Anders
Widmark. Det är utmanande och roligt att få jobba på det här sättet och jag tror att det är det som får mig att behålla lusten. I framtiden skulle jag vilja göra mer teater.

Vad får du inspiration från?
– I dem jag jobbar med, barnen och livet. Jag är en betraktare och tycker att det är oerhört spännande med människor. Jag har jobbat med allt ifrån Håkan Hellström till operasångaren Bryn Terfel och det är tillsammans med dem och utifrån vem jag är som jag hämtar inspiration. Så tror jag att bra konst skapas oavsett vilken genre man jobbar i.

Vilket musikaliskt samarbete är du mest nöjd med?
– Benny Andersson har följt mig så länge och det här gänget jag är ute med nu. Arbetskompisar som man kan återknyta till är guld värda.

Vad händer om du inte framför Du är min man nu på konserten på Öland?
– Publiken kräver nog att jag gör den. Men jag är inte ledsen för det. Den är underbar att framföra med ett gäng musiker men kan vara svår att få till med en ensam pianist.


FAKTA
Helen Sjöholm
Ålder: 44 år.
Bor: I Nacka utanför Stockholm.
Familj: Gift med David Granditsky, sonen Ruben, 7 år,
och tvillingsyskonen Samuel och Johanna, 3 år.
Aktuell: Turnén Musik i sommarkväll som gästar Halltorps gästgiveri nu på lördag den 27 juni. Med på turnén är även musikerna Martin Östergren, piano, Jojje Wadenius, gitarr, Ulric Johansson, bas och Tomas Bergquist, trummor.


MISSA INTE!
Konsert med Helen Sjöholm
Musik i sommarkväll är en miniturné med bland annat Helen Sjöholm. De kommer att spela på Halltorps Gästgiveri på lördag.

Tillbaka