Sjöholm, såld på Sondheim

Folkbladet 100306

Av: SARA SCHÜLDT

Helen Sjöholm, Anders Berglund och Fredrik Lycke är sålda på Sondheim. I kväll hyllar de musikalmästaren tillsammans med Symfoniorkestern.  
– Hans musik äter sig in i en, säger Helen Sjöholm.

Intresset för kvällens konsert med Symfoniorkestern och gästerna Helen Sjöholm, Anders Berglund och Fredrik Lycke har varit stort – den är slutsåld sedan länge.
– Det är helt utsålt. Fullt till taket, säger Kerstin Högberg Karlström, försäljningschef på SON.

Om ett par veckor, den 22 mars, fyller en av musikalvärldens stora mästare, tonsättaren Stephen Sondheim, 80 år. Det ville artisten Anders Berglund uppmärksamma.
– Hans musik är väldigt sammansvetsad, text och musik är en enhet. Men den kräver sångare som kan tolka en text och få fram budskapet. När jag fick mina drömartister var konserterna en självklarhet, säger Anders Berglund.

Långt förhållande  
Fem konserter har tidigare getts i Berwaldhallen i Stockholm med Helen Sjöholm och Peter Jöback – som nu ersätts av Fredrik Lycke. På programmet finns bland annat musik ur Follies, West Side Story och Company.

Fredrik har ett långt och innerligt förhållande till Stephen Sondheims musik. En av hans första musikalroller var också A Little Night Music som bygger på Ingmar Bergmans film Sommarnattens leende.
– Han är en spännande kompositör som inte nöjer sig med att göra samma sak. Han hittar nya teman och upprepar sig inte, säger Fredrik Lycke.

Helen Sjöholm kände till enstaka låtar och fick sätta sig och lyssna igenom materialet.
– Det var spännande. Nu är jag ett hardcore fan, säger hon entusiastiskt. Det är otroligt hur en kompositör kan ha ett så brett spektrum i sin musik. Det är inte konstigt att så många musikalartister älskar hans dramatiska texter.

Läskiga pajer  
Själv skulle hon gärna göra rollen som pajbakerskan i den makabra Sweeny Todd, en musikal som Tim Burton för något år sedan gjorde film av med Johnny Depp i huvudrollen. Pajerna är gjorda av människokött levererat från en barberare som skär halsen av kunderna i sin raksalong.
– Den är rolig, helt absurd. Det ärt min drömroll, och jag hoppas att någon sätter upp den, säger Helen Sjöholm.

Tillbaka