Just nu kretsar tankarna kring Malmö

Expressen 100423

Av: TONY KAPLAN

Just nu befinner Helen Sjöholm sig i Hamburg och spelar in filmversionen av Marianne Fredrikssons starka roman ”Simon och ekarna”. Där uppmanar omgivingen henne att inte sjunga – för hon är totalt omusikalisk. Men det är alltså bara på film…

I helgen är Helen Sjöholm det största vokala dragplåstret på Malmö Opera – premiär i kväll. Där sjunger hon precis vad ni vill höra. Rena önskekonserten alltså.
– Och precis en sådan ska det väl vara när Malmö Brandkår nu fyller 100 år, säger hon.  Mycket efterlängtade sånger med Helen Sjöholm i helgen i Malmö alltså. Men det här med filmandet, är en ny karriär i spirande ”Så som i himmelen”?
– Nja, det låter så stort med ”ny karriär”, men nytt är det ju, och det är så roligt att filma. En utmaning som jag verkligen längtat efter. Men just nu kretsar tankarna kring Malmö. Jag trivs alltid så bra där.

Stockholm till hösten
Varför det?  
– Jag har så många kompisar där. Ända sedan jag teaterdebuterade i Malmö för 18 år sedan i ”Elvira Madigan”, som ju följdes av ”Spelman på taket” och ”Kristina”.

Vad väntar i höst?  
– ”Aniara” på Stockholms stadsteater med ny musik och Lars Rudolfssons regi. Men nu gäller det alltså först 100-årsjubileet på Malmö Opera. Ni kan vänta er följande örongodis:
”Du är min man”.
”Gabriellas sång” med Helsingborgs kör (50 sångare) och en orkester på 50 musiker.
”Singin’in the rain” med Fredrik Lycke. Christer Nerfont och den kanadensiska sopranen Brenna Conrad.
”You and I” ur ”Chess” med Lycke.  ”Du måste finnas” ur ”Kristina från Duvemåla”.

Längtar efter ledigt
Du har alltid mycket att göra. Ingen semester alltså?  
– Åjo. Sex veckor i sommar då jag ska göra…ja gissa!  ?????  – Ingenting! Det ska bli underbart att bara få vara tillsammans med familjen, min man David och vår son Ruben, två och ett halvt år nu. Sedan ska det bli roligt att få börja jobba igen.

Tillbaka